Zavřít reklamu

itunes_gift_card_iconPravděpodobně jste před pár dny nepřehlédli oznámení společnosti Apple o dostupnosti alb kapely Beatles na iTunes Store. A ačkoliv řada lidí dle reakcí byla tímto uvedením spíše zklamaná, je potřeba si uvědomit symboliku tohoto kroku. Ve finále nejde ani tak o samotné Beatles, ale o to, že CD a hudba distribuovaná v  podobně atomů, je historií. Budoucnost patří bitům, elektronické distribuci. Minimálně tedy v některých částech světa. Majitelé práv dlouho odolávali a tím, že nakonec došlo k dohodě a  Beatles se objevili v nabídce iTunes Store, došlo de facto k dobytí poslední bašty éry CD.

Žít uprostřed Evropy má za následek to, že oproti západnímu světu (UK, USA), nemáte přístup k hudbě v takové podobě, jaká by se na rok 2010 slušela. A není pochyb o tom, že by Apple, ale i  Amazon a další, rádi prodávali neomezeně do celého světa, smlouvy s  nahrávacími společnostmi jim to nedovolují a přestože technicky jsme na úrovni světa bez hranic, hudební i filmový průmysl žije kdesi v 20. století. A tak řada z nás hledá jiná řešení.

Nákup v zahraničí s nepravou adresou (iTunes a Amazon)

Některá jsou založena na uvedení adresy, která není tak úplně vaše. Třeba v USA. A kombinace US adresy společně s nákupem dárkových karet (Gift Cards), vám dá přístup jak do iTunes Store, tak například pro nákup hudby na americkém Amazonu. Dnes si můžete iTunes Gift Cards koupit přímo v e-shopech a za deset minut máte kód ve svém emailu. Příplatek oproti nákupu fyzické karty přímo v USA je cca 12%. Již ani nepotřebujete eBay nebo obchodníky s 25-ti procentní marží. U Amazonu je situace ještě jednodušší. Stačí mít jeden účet s americkou adresou (a bez zadané platební karty) a jeden český s vaší kartou. Z českého účtu si koupíte Amazon Gift Card, kterou si pošlete na ten americký. Nabito a už nakupujete knihy do Kindle. Pokud máte zájem o hudbu, Amazon kontroluje, odkud se připojujete, tudíž „musíte“ být v USA. Což vyřešíte přes VPN. Hotovo.

Spotify – budoucnost hudby?
Pokud chcete něco více, nebo spíše pohled do budoucnosti, je tu Spotify. Služba, kde za cenu 10-ti Liber měsíčně získáte přístup k neomezené knihovně hudby (samozřejmě bez Beatles), kterou můžete poslouchat jak ve svém počítači, tak třeba v iPhonu (máte možnost mít 3333 skladeb v  Offline režimu). Spotify funguje jako streaming, čili skladby jsou vám posílány z internetu do počítače, ale jak je uvedeno výše, umožňuje pracovat i bez aktivního internetového připojení. A za cenu necelých 300,- Kč měsíčně je to nepřekonatelná služba, na kterou si velice rychle zvyknete. A z mého pohledu je toto budoucnost toho, jak hudbu budeme konzumovat. Neomezená knihovna, streaming a část hudební knihovny, kterou budete mít u sebe. Prostě takové vlastní internetové rádio. A  není pochyb, že se tohoto řešení dříve nebo později dočkáme v iTunes. Apple před nějakým časem koupil službu Lala, která tento model nabízela a  je jen otázkou času, kdy stejné řešení jako Spotify představí Apple v  USA. Streaming si Apple zkouší na Apple TV a distribuci filmů a hudba je jen dalším logickým krokem.

A stejně jako u iTunes či Amazonu, i Spotify je vám dostupné z ČR. Stačí si založit účet s UK adresou (budete muset být v  UK, nebo alespoň jednou použít VPN, kvůli ověření) a následně si koupit na eBay zmiňované Spotify Gift Card, nebo použít službu EntroPay (což je virtuální platební VISA karta bez udané adresy, kterou si nabijete ze své skutečné platební karty), tu zadat na svůj UK Paypal účet (asi tušíte, jakou tam dáte adresu) a tím za Spotify zaplatit. Vypadá to komplikovaně, ale i toto je otázka pár minut.

Nákup u nás
A aby byl výčet kompletní (alespoň z pohledu ČR), neměli bychom zapomínat i na i-legalne.cz – přestože se jedná o portál nabízející hudbu v WMA formátu, který například na iPodu nebo iTunes nepřehrajete, nabízí dnes svou sbírku bez DRM. To znamená, že skladby můžete nakoupit a třeba pomocí aplikace EasyWMA překonvertovat do MP3 či AAC a následně nahrát do iTunes a synchronizovat s iPodem či iPhonem.

Stahování odkukoliv
A samozřejmě mezi další možnosti patří stahování z warezu, uloz.to, rapidshare, hotfile, fileserve a dalších. Pokud dobře rozumím výkladu zákona, tak stáhnout si hudbu nebo film (netýká se software) je legální, pokud jej máte pro vlastní potřebu a nesdílíte jej. Tudíž údajně (opravte mě, pokud tomu tak není) není problém výše uvedené servery pro stahování použít a získat libovolnou hudbu a přitom neporušit zákon. Jinak je tomu u P2P sítí jako jsou torrenty, kde zároveň sdílíte.

Co z toho vyplývá?

Technologie nám umožňují být v USA (díky VPN), platit „mezinárodní“ kartou (EntroPay) a používat mezinárodní služby s malou lží – uvedením jiné adresy. A tím samozřejmě porušit pravidla výše uvedených služeb. Otázkou ovšem zůstává. Je lepší použít tuto lež a za obsah platit a zajistit tak, aby umělec dostal peníze, nebo raději používat ruské MP3 farmy, které jsou z  pohledu jejich zákonů legální (a z našeho pohledu extrémně levné), stahovat hudbu z internetu pomocí radpishare, hotfile a dalších a tvářit se, že já hudbu nesdílím, pouze stahuji, čili se mi nemůže nic stát?

Jaký je váš názor? Co je z hlediska práva opravdu legální/ilegální? A co je správné?

Další zajímavé články Petra Máry najdete na jeho osobním webu, nebo se můžete rovnou přihlásit na jeho Mac školení!

Dnes nejčtenější

.