Zavřít reklamu

imagesNa App store je vícero her, které si navzájem konkurují, ať už se jedná o žánr hry, nebo cenu. V kategorii skákaček ala Mario však dle mého názoru kraluje hra Soosiz. Čím je tato hra unikátní a proč je tak výborná? Hra Soosiz částečně navazuje na svého pradědečka, kterým je legendární Mario. Také zde nepřátele zabíjíte zašlápnutím, přeskakujete z místa na místo a pokoušíte se sesbírat 100 penízků, za které získáte na čas nesmrtelnost. Od běžných skákaček se hra liší jen několika maličkostmi. Ale tyto střípky jsou však zcela zásadní a zaručeně změní váš pohled na tento typ her.

Za prvé jde o originální pojetí gravitace ve hře. Panáček působí, jako by byl přilepený lepidlem. Ačkoliv můžete skákat z místa na místo, ze vznášejících se „ostrůvků“ nespadnete. Celé to působí velice zajímavě, převrácení obrazu funguje na výbornou. Druhým plusem je obrovská trvanlivost gamesky. Celkem hra obsahuje 66 levelů rozdělených do sedmi odlišných světů, z nichž každý je něčím specifický. Ze začátku je hra velice jednoduchá (troufám si říci až primitivní), nicméně postupně obtížnost hry stoupá a s obtížností stoupá i zábava a motivace. Ač se považuji za herního amatéra, s prvním vážnějším zásekem jsem se setkal až ve třetím světě. Ale ani to mě neodradilo od hraní a snažil jsem se dostat o úroveň výš. Tohle dokáže málokterá hra.

https://youtube.com/watch?v=1In0hlw3NTs

Nic nelze vytknout ani jednoduché grafice a zvukové stránce hry. Ano, nekoná se zde přehlídka grafických efektů, celé dílko působí trochu „dětsky“, nicméně grafická vyspělost nebyla cílem autorů. Pokud se vám nebude líbit grafika, uchvátí vás hratelnost. Nic víc, nic méně.

Co se týká nepřátel, zprvu potkáte jen primitivní obludky, které chodí jen sem a tam. S postupem času narazíte i na potvory, které vás budou pronásledovat kamkoliv se hnete, zbavíte se jich jen zašlápnutím. Ve hře se vyskytují i nepřátelé, házející miniaturní „sekyrky“.  Na sekyrky gravitační zákony také úplně neplatí, takže občas budete svědky poměrně komických situací.

iPhonePrimary

Zatímco procházíte skrz levely, vaším sekundárním cílem je najít vaše „přátele“ (kreatury vypadající jako vy, jen o trochu menší). Za jejich nalezení získáváte medaile, někteří vám přidají rychlost, nebo s jejich pomocí doskočíte dále.

Soosiz je výborná hra a je právem pasována na jednu z nejlepších her na App store vůbec. Za dva dolary získáte hodiny a hodiny kvalitní zábavy a ke hře se budete vracet i po jejím dohrání. Hra má jedinou negativní stránku. Je nebezpečně  návyková!

Dnes nejčtenější

.