Zavřít reklamu

iphone_psp_1
Pokud máte děti, určitě jste uvažovali, že jim koupíte nějakou přenosnou herní konzoli. Soudobé konzole lze však využívat nejen na hraní her, můžete si na nich přehrát video, prohlížet internet za pomoci wifi nebo poslouchat muziku. Rozhodl jsem se srovnat Sony PSP a Apple iPhone, jelikož mám s oběma konzolemi osobní zkušenost.

Historie a cena

Prvním a jedním z nejdůležitějších hledisek potencionálního kupce bývá cena. Sony PSP se v roce 2005, kdy přišel na trh první model, prodávalo za více než 7 tisíc korun. O dva roky později se na trhu objevil nástupce původního modelu, PSP slim (lite). Lišilo se především nižší hmotností ale klesla také cena, která se pohybovala těsně pod hranicí 5 tisíc korun. Další facelift postihl konzoli už o rok později, v roce 2008. Na trh vstoupilo PSP 3000, lákalo novou technologií obrazu, odolnějším provedením a nepatrnou změnou designu. Cena opět klesla, PSP se prodávalo za 4 a půl tisíce korun. V současné době si lze vybrat ze dvou variant konzole. PSP 3000 se stále prodává za méně než 4 tisíce, vysouvací PSP GO! , které neobsahuje UMD mechaniku ale má 16GB vestavěnou pamět, do které se hry stahují z internetu můžete mít už za 6 tisíc korun.

psp-3000-1024-2_540x427

Apple iPhone první generace se objevil v roce 2007. Do Česka se nikdy oficiálně nedovážel, cena neodblokovaného přístroje od dovozců nebo v e-shopech však mnohdy atakovala hranici 20 tisíc korun. O rok později se objevil iPhone 3G, který se začal prodávat i u nás a to za cenu kolem 15 tisíc korun za nedotovaný přístroj. Současně s iPhonem 3G byl uvolněn fw 2.0, který do menu přístroje přidal obchod s aplikacemi App store. Právě v té době začal herní boom na telefonech iPhone a přehrávačích iPod touch. Následující generace přístroje, iPhone 3GS, slibovala vyšší výkon v klasickém designu předchozí generace, kompas nebo větší pamět. Cena? S cenou 18 tisíc patřil mezi nejdražší přístroje na trhu. Zatím poslední generace, iPhone 4, přinesla osvěžující změnu vzhledu, retina displej, nebo třeba gyroskop. Na rozdíl od 3GS se cena iPhone 4 pohybuje na hranici 15 tisíc korun.

id_iphone

Velikost a vzhled

PSP se vždy řadilo mezi větší konzole (169,4 mm x 71,4 mm x 18,6 mm u PSP 3000 a 128 mm x 69 mm x 16,5 mm u PSP GO!), nicméně s váhou 160 gramů vám kapsu neutrhne. Velikost je dána především velkým displejem, množstvím tlačítek nutných pro pohodlné hraní her a také přítomností UMD mechaniky (neplatí pro PSP GO!). Už při prvním pohledu na konzoli je jasné, že byla vytvořena primárně pro hraní her. Oválný tvar přístroje zapříčinil, že PSP padne přesně do ruky. Sony bohužel šetřilo na použitých materiálech, takže tělo přístroje je z plastu stejně tak jako krycí „sklíčko“ obrazovky. Plast u PSP je náchylnější na různé škrábance mnohem více než u iPhonů, o displeji ani nemluvě.

Díky absenci ovládacích prvků působí iPhone mnohem kompaktněji, problémy s ovládáním však mohou mít lidé s většími prsty. IPhone původně neměl být herní konzolí a tak tvůrci her při vymýšlení ovládání často prosazují krkolomné způsoby, které nemusejí každému vyhovovat (virtuální tlačítka na obrazovce atd.). Co se vzhledu týče, telefonu není v podstatě co vytknout. Materiály působí honosněji než u PSP, nikde nic neskřípá ani nevrže, škrábance se vyskytují méně.

Hry

PSP už dávno není tím co bývalo. Všeobecný úpadek platformy zapříčinili piráti, kteří objevili velice snadný způsob, jak PSP upravit a spouštět tak hry stažené z internetu bez nutnosti koupě. Vývojáři her přicházeli o ohromné částky peněz a postupně platformu opouštěli. Dnes na PSP vychází jen několik her ročně. Celkem vyšlo na 900 her, většina z nich ovšem jen v Japonsku. Druhým problémem je cena her. Například GTA Chinatown Wars stojí na PSP přibližně 700 Kč, cena na iPhone je 8 Euro a to jde o úplně stejné hry. Jediným rozdíl vidím v tom, že verze pro iPad (HD), vypadá díky velkému displeji mnohem ale mnohem lépe. Proč tedy platit za stejné hry bezmála trojnásobek ceny? Navíc pokud si chcete vzít PSP ven a hrát za svitu slunce, tvrdě narazíte. Neuvidíte totiž nic, podsvícení je mnohem slabší než to u iPhonu nebo iPadu a navíc je nastavitelné jen na tři hodnoty. U přenosné konzole by člověk čekal, že bude použitelná jak v interiéru, tak v exteriéru. Připravte se také na to, že na PSP prakticky neexistují free hry. Nejlevnější hříčky na PSP se dají pořídit za částku pohybující se kolem 5 Eur. Jde však o hry typu tetris nebo sudoku. Největší herní trhák nabízí PSP v podobě multiplayeru. Propojit lze několik přístrojů přes wifi a soupeřit mezi sebou, zábava na dlouhé zimní večery je v tomto případě zaručena. Bohužel začíná být stále větší problém najít někoho kdo PSP vlastní. A když už najdete vlastníka PSP, pravděpodobně nebude mít stejnou hru, kterou vlastníte vy.

Další funkce

S oběma přístroji se připojíte na internet (i když na PSP velice omezeně a hlavně pomaleji), přehrajete si film, poslechnete si hudbu. Největší rozdíl vidím v tom, že u iPhonu můžete prakticky neomezeně rozšiřovat možnosti přístroje. PSP sice má také obchod s aplikacemi podobný App store, ale v takzvaném PS Store najdete jen hry.

Zhodnocení

V dnešní době bych si PSP už asi nekoupil. Investice do platformy s nejistou budoucností mi přijde až příliš riskantní, nehledě na drahé hry. IPhone s iOS zažívá období rozkvětu, PSP míří (bohužel) do kytek.

Dnes nejčtenější

.