Zavřít reklamu

1283222559Jelikož jsem novým redaktorem, bylo by vhodné se v úvodu stručně představit. Rozhodně nepatřím k těm “ortodoxním” macařům. To určitě ne. Nutno podotknout, že souběžně používám na svém PC Windows 7 Ultimate a na Macu Mac OS X Snow Leopard. Také jsem již párkráte zkusil Linux Ubuntu. Co důležitého tím chci říct je, že mám poměrně objektivní pohled na všechny tři platformy. (Sun OS a jiné jsem nezmínil, nemám s nimi zkušenosti) Ostatně, na “souboj” operačních systémů mám také docela jiný názor. O tom snad později. Protože je toto blog o Apple, budeme se věnovat právě jemu.

Všichni, kteří čtou tento článek, dozajista ví jaké výhody nabízí Mac oproti klasickému PC. Ale, je zde velké ale. Je totiž velkým rozdílem, zda jste uživatel Macu z České Republiky nebo třeba ze sousedního Německa. Rozdíly jsou zde snad i devadesátiprocentní a přitom jsme sousedními státy. Ano jsme postkomunistickou zemí, ale to je už dvacet let stará záležitost! Co nám tedy chybí?

iTunes Store

Určitě základní věc, jako je iTunes Store. Kde si máme kupovat hudbu, filmy a jiné? Na co u nás Apple prodává Led Cinema Display s Full HD rozlišením, když si na tom stejně nic nepustíme. Macy nemají BD-ROM mechaniku a Full HD filmy z iTunes si stejně nestáhneme. Proč chce u nás Apple prodávat iPad? Vždyť sám Apple tvrdí, že jde hlavně o konzumenta obsahu? Ale jakého? U nás žádného! V Česku se iPad změní v Apple prohlížeč internetu. Takové safari do ruky.

Apple_iTunes_Store_540x290

Apple Retail Store

Apple Retail Store. Další věc. S tím souvisí i tzv. funkce/služba Genius. Tím myslím odbornou podporu pro zákazníky. Základní věc jako je lokalizovaný Mac OS. To co je v oběhu nyní mohu označit maximálně za urážku Českého národa, nebo hodně nepovedený vtip. Za další podpůrné služby jako je třeba možnost si tisknout foto-knihy z iPhoto. Samotnou nelokalizovanost iLife (iWork také) už snad ani nebudu zmiňovat. Synchronizace, (netvrďte mi, že Čech dokáže využít služby MobileMe). Apple si sice vytvořil platformu, kde je vše mezi sebou kompatibilní. Tzn. že film koupený na iTunes si můžete vesele dát do iPodu nebo iPadu. Ale my nemáme ani ten iTunes.

apple_retail_store

Apple v ČR?

Napadá mě tedy otázka na kterou si později i odpovím. Jakou cenu má pak kupovat v Česku Mac? Myslím že malou. Ano dostanete počítač s vyladěným designem, super operačním systémem (ale ne v rodné řeči). To je tak všechno. Má tedy cenu dát za MacBook Pro třeba 50 000 kroun a zdaleka nevyužívat jeho potenciál (který má na americkém nebo německém trhu obrovský)? Tuto otázku nechám otevřenou pro věcnou diskusi.

Můj názor je takový, že Apple se českého trhu nevšímá dostatečně. Absolutně jej ignoruje.  Není to o počtu obyvatel. Je to o povaze lidí. V Polsku kde se jezdí na oslech mají daleko širší podporu. Směšné. Je rok 2010 a my nemáme ani lokalizovaný systém. Apple zde chce moc prodávat. Myslí si snad, že si je lidi budou kupovat jen kvůli svítícímu jabku na víku MacBooku? Ty doby jsou pryč. Měl by jsi taky uvědomit díky komu prodává Macy. Díky nám a nám podobným serverům jako je mujmac.cz, superapple.cz, macblog.sk nebo i maccast.cz. Myslím, že pokud bude náš trh podporovat z 10% jako do teď, měl by se raději sebrat a odejít. O řešení jen tak na oko nikdo z nás nestojí. Měl by jsi taky uvědomit, že nemůže neustále jen on diktovat podmínky. Už více ne…

Dnes nejčtenější

.