Zavřít reklamu

Založit server věnovaný Apple je jedna věc, ovšem plnit ho informacemi, které nemá nikdo jiný je druhá věc, právě na tu se chceme velmi soustředit. Včera jsme vám ukázali fotografie předního krytu iPhone 4. generace, dnes tu máme přepis úseku z mailu, který poslal Apple Mac-addict. Informace uvedené níže jsou výhradním vlastnictvím serveru Letem světem Applem a nesmí být šířeny. Jedná se o přepis výňatku z mailu z  AJ do ČJ, omluvte prosím chybějící diakritiku.

Diky za email a samozrejme ve vsech bodech souhlasim a casto mam jak mac-addict podobne pocity. Nicmene ke vsemu je treba se postavit pragmaticky. Dobra zprava je, ze na prekladu Mac OS, iLife a iWork se usilovne pracuje, Apple preklad prevzal od CDS na zacatku roku a hruby plan je, ze Mac OS bude v unoru, iTunes brezen, cely iLife do konce dubna, iWork kveten-cerven. Bude to distribuovano jako pridavne DVD k pocitacum. iTunes Store je samozrejme velmi slozita vec, ktera zavisi primarne na autorskych pravech, pro kazdou pisnicku musi byt podepsana smlouva, autorsky prava, osetrene tantiemy, OSA atd, pridani kazde zeme je neuveritelne mnozstvi penez a pravniku, co na tom pracuji atd. Take je to dano poctem potencialne stahnutych pisnicek, nekdo delal analyzu, ze cokoli pod 1mil stazeni je velmi ztratova zalezitost, to neni o tom, ze apple nechce ceske penize, ale je to otazka priorit , investice a navratnosti. Pokud projde novelizace EU autorskych prav, tak to bude jednodussi zalezitost, takze ted je to i trosku cekani politicke. Uplne do podrobna do toho urcite nevidim, je to hodne slozite, take v podstate nemame moc informaci o planech atd, ale takovy uz Apple je a to musim respektovat…

Toto je vše, co z daného emailu můžeme uvést na povrch. V předchozích podcastech jsme informovali, že již Mac OS X 10.6 měl mít  Českou lokalizaci, ta byla však nakonec stáhnuta, protože veškerá práva k lokalizaci vlastnila společnost CDS (Apcom). Oficiální čeština nakonec byla pozastavena a převzata až v lednu 2010 od společnosti CDS Applem. Od 2.února 2010 Apple oficiálně distribuuje svůj sortiment do česka a přináší také jednotnou reklamní kampaň. Pro upřesnění v loňském roce bylo pro ČR od Apple Ltd.  přiřazeno 500 000 Kč na reklamní kampaň, v roce 2010 je tato částka již 1 500 000 Kč.  To přináší „povinnost“ začlenit Češtinu do oficiálních jazyků Apple. V naši zemi se však Macy začaly prodávat rekordně a to byl jasný impuls k tomuto kroku. Co se českého iTunes Store týče, je to spíše věcí Evropsou, než jen Českou. NEZNAMENÁ TO ALE ŽE BUDE NĚJAKÝ EVROPSKÝ ITUNES STORE, ale budou pro všechny jen stejná pravidla.

Dnes nejčtenější

.