Zavřít reklamu

Ne každý update se Applu nepovede. Na druhou stranu je ale pravda, že jen málokterý update vyvolal v posledních dnech takový poprask jako macOS 14.4, který je chybami s trochou nadsázky prolezlý. Příliš dobře na tom přitom není ani nedávno vydaný iOS 17.3, u kterého si jablíčkáři zase stěžují na špatnou výdrž baterie, výpadky HomeKitu a tak podobně. Chyb v OS Applu je zejména v posledních týdnech a měsících zkrátka tak moc, že si i samotní vývojáři aplikací třetích stran začali sami sobě pokládat otázku, kde může být problém. Odpověď je ale zřejmě relativně jednoduchá, tedy minimálně podle jiných vývojářů s vazbami na Apple.

Pokud se ptáte i vy na to, proč je nyní v OS Applu více chyb než jich bylo třeba loni na podzim krátce po vydání, odpověď je jednoduchá – na vývojáře Applu je nyní daleko větší tlak než byl tehdy. Tvrdí to alespoň někteří přispěvatelé na sociálních sítích, kteří se například s vývojáři z Applu osobně znají. Ti jim měli prozradit, že právě začátek každého roku je z hlediska vývoje softwaru jedním z nejnáročnějších období, protože vedle sebe běží paralelně práce na několika verzích stávajícího OS (tedy nyní iOS 17, macOS 14 atd.) spolu s vývojem budoucích verzí OS, které budou odhaleny na červnové WWDC (tedy iOS 18, macOS 15 atd.).

Vývojáři Applu mají tedy v současnosti intenzivně rozpracováno větší množství velkých projektů s vysokou důležitostí, které však na sobě ve výsledku navzájem parazitují, jelikož jim nejde věnovat 100% focus. Letošek pak je zřejmě v tomto směru ještě horší, jelikož musí Apple iOS 17 přizpůsobit novému zákonu o digitálních trzích na území EU, což pro něj znamená poměrně radikální zásah do řady prvků v iOS. Právě enormní množství práce, kterou tedy nyní mají vývojáři Applu naloženou na svých bedrech, se tak zřejmě projevuje právě chybovostí systémů, jelikož na ně není alespoň podle údajných zpráv přímo od vývojářů v Applu tolik času, co mají jinak standardně na vývoj. A totéž platí i o testování a tak podobně.

Nás jakožto koncové uživatele nemusí samozřejmě nynější přetížení vývojářských týmů Applu vůbec zajímat, jelikož za své peníze požadujeme prvotřídní operační systém bez nepříjemných chyb. I přesto je ale fajn díky určitému vhledu ze sociálních sítí vědět, co může za nynějším stavem OS Applu stát, jelikož díky tomu lze ve výsledku vyhlížet i lepší zítřky. Souběžný vývoj několika klíčových verzí OS totiž Apple minimálně v tempu, ve kterém funguje nyní, zvládat nemusí.

Dnes nejčtenější

.