Zavřít reklamu

Jak poznat falešné AirPods? Poslední dobou se zejména při nakupování AirPods přes Marketplace a jiné internetové bazary množí případy, kdy si nic netušící kupující pořídil falešné AirPody. Řada falzifikátů bezdrátových sluchátek od Applu je na první pohled k nerozeznání od těch pravých. V dnešním článku si povíme, jak rozeznat falešné AirPody.

Prodej falešných Airpodů se poslední dobou čím dál více rozmáhá na českých internetových bazarech. Fejkové AirPody se stávají čím dál běžnější záležitostí, a pro mnohé je prakticky nemožné se v případě nákupu nepravých AirPodů domoci spravedlnosti. Jak poznat falešné AirPody a jak se ještě před nákupem ujistit, že k vám doputují skutečně ta pravá sluchátka?

Jak poznat falešné AirPods – základní tipy:

  • Snažte se nakupovat od ověřených prodejců
  • Ověřte si pravost AirPods pomocí faktury k nim
  • Trvejte na osobním předání kvůli kontrole
  • Jsou-li sluchátka rozbalená, detailně si je prohlédněte a v ideálním případě vyzkoušejte jejich funkce (kvalitu ANC atd)
  • Zkontrolujte jejich sériové číslo přes web Applu

Všechny body výše (které níže detailně rozvádíme) vám sice mohou, ale bohužel taktéž nemusí pomoci při rozpoznávání falešných a originálních AirPods. V současnosti jsou totiž kopie těchto sluchátek natolik propracované, že závisí skutečně na naprostých detailech, které lze logicky snadno přehlédnout. To je však holt riziko, které s sebou tento styl nakupování nese.

Není inzerát jako inzerát

Prvním krokem by mělo být pečlivé prostudování inzerátu. Dávejte si pozor na klasická varovná znamení, jako je špatná čeština, podezřelý profil nebo podezřele nízká cena AirPodů. Pokud je to možné, zkontrolujte hodnocení daného prodejce od ostatních nakupujících. Na pozoru byste se měli mít i tehdy, když inzerát neobsahuje jiné než produktové fotografie. V případě reálných fotografií se hodí použít zpětné vyhledávání Google nebo nástroje typu Tineye, abyste si ověřili, že se nejedná o snímky, ukradené z jiných inzerátů.

Komunikace s prodejcem

Dejte si záležet na komunikaci s prodejcem. Slušný prodejce vám určitě rád ochotně zodpoví otázky, týkající se sériového čísla a dalších detailů. Dobré je také požádat prodejce o fakturu nebo jiný prodejní doklad – pokud prodejce fakturou nedisponuje, existuje jisté riziko, že by prodávané AirPody mohly být nepravé. Nebojte se prodejce případně požádat o další, detailnější fotografie AirPodů i nabíjecího pouzdra.

Při nakupování se snažte dát přednost osobnímu setkání. Sejděte se na veřejném, dobře osvětleném místě. Důkladně si prohlédněte krabičku, nabíjecí pouzdro i samotné AirPody, a požádejte prodejce, zda si sluchátka můžete vyzkoušet. Zkontrolujte, jestli nejsou sluchátka poškozená, neliší se tvarově, nebo zda není odstín sluchátek či nabíjecího pouzdra mírně odlišný. Můžete také zkusit prosvítit pouzdro AirPodů například svítilnou z vašeho iPhonu – pokud jde pouzdro prosvítit, jedná se o fake.

Další znaky fake AirPodů:

  • Odlišně svítící LED dioda
  • Horší kvalita zvuku, absence některých funkcí („Hey Siri“, prostorový zvuk…) – v závislosti na modelu
  • Absence fyzického tlačítka nebo jeho umístění na netradičním místě – třeba na boku nabíjecího pouzdra
  • Nedokonale zpracovaný Lightning port – kabel v něm nesedí, kýve se, případně jde ztěžka zapojit
  • Příliš volný nebo naopak těsný pant nabíjecího pouzdra
  • Podezřele matný povrch, zašedlá nebo zažloutlá barva sluchátek či nabíjecího pouzdra

Kontrola sériového čísla a párování

Pokud máte ještě před nákupem k dispozici sériové číslo, můžete jej zkontrolovat na webu společnosti Apple. Po zadání správného sériového čísla se vám zobrazí informace o zařízení, stavu krytí a další údaje. Bohužel je ale potřeba poznamenat, že tento krok nelze v současné době označit za stoprocentně spolehlivý, protože se objevily i případy falešných AirPods s reálným sériovým číslem.

airpods fake ipados 16

Dnes nejčtenější

.