Zavřít reklamu

Dvoufaktorové ověření

Dvoufaktorové ověřování přidává k účtu Apple druhou úroveň zabezpečení, kdy vyžaduje vedle hesla i jednorázový kód, kterým se můžete přihlásit z neznámého zařízení. Po jeho nastavení by se k vašemu účtu neměl dostat ani ten, kdo zná vaše heslo, aniž by měl k dispozici také váš telefon nebo počítač. Dvoufaktorové ověření můžete aktivovat v Nastavení -> Panel s vaším jménem -> Dvoufaktorové ověření.

Uzamčená obrazovka

Z uzamčené obrazovky vašeho iPhonu můžete mít přístup k celé řadě akcí a funkcí. To je sice praktické ve chvílích, kdy se nechcete zdržovat odemykáním iPhonu, na druhou stranu se ale jedná o jisté riziko. Pokud chcete upravit, k jakým funkcím budete mít přístup při uzamčení, spusťte Nastavení -> Face ID a kód, a v sekci Povolit přístup při uzamčení (de)aktivujte příslušné položky.

Náhledy notifikací

Stejně jako v případě uzamčené obrazovky mohou oznámení prozradit citlivé údaje cizí osobě, která najde váš telefon. U aplikací, které obsahují potenciálně citlivé údaje, byste měli skrýt text v oznámeních. Spusťte Nastavení -> Oznámení. Zamiřte do seznamu aplikací a po klepnutí na jednotlivé aplikace upravte, zda chcete na uzamčené obrazovce zobrazit náhled obsahu notifikací.

Oprávnění přístupu aplikací

Pokaždé, když si nainstalujete aplikaci, požádá vás o oprávnění k přístupu k hardwarovým a systémovým službám, jako je mikrofon, poloha, fotoaparát a další, ale bezmyšlenkovité procházení těchto oznámení je příliš snadné a můžete přehlédnout některé indikátory problematického chování aplikace. Například některé aplikace, které ke svému fungování nepotřebují údaje o poloze, je přesto zaznamenávají, aby je mohly prodávat – spolu s dalšími informacemi, které o vás shromažďují – marketingovým firmám. Přístup aplikací můžete spravovat v Nastavení -> Soukromí a zabezpečení vždy po klepnutí na název dané položky.

Bezpečnostní aktualizace

Pokud máte iPhone s iOS 16 a novějším, rozhodně se vyplatí aktivovat automatické bezpečnostní aktualizace. To můžete provést tak, že na iPhonu klepnete na Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru -> Automatická aktualizace, a aktivujete položku Opravy zabezpečení a systémové soubory.

Dnes nejčtenější

.