Zavřít reklamu

Apple lock icon dvoufaktorové ověřeníApple společně se čtvrtečním vydáním iOS 9 a OS X El Capitan beta 3 představil také zcela nové dvoufaktorové ověření. Myšlenka dvoufaktorového ověření je zcela jasná – vaše heslo nestačí k zabezpečení Apple ID a proto potřebujete ještě schválení z jiného zařízení v podobě šestimístného kódu, který vám bude na jiné vaše Apple zařízení zaslán. Jak přesně bude tedy novinka fungovat a jaký bude mít vliv na vaše přihlašování do zařízení a k dalším Apple službám? Pojďme se na to podívat.

Apple nabízí dvoufaktorové ověření jen v beta verzích iOS 9 a OS X El Capitan a to prozatím jen několika vybraným jedincům. Naše redakce se do těch několika vešla a měli jsme to „štěstí,“ že jsme mohli novinku vyzkoušet. Dvoufaktorové ověření je určitě dobrá funkce, která zabezpečí vaše Apple ID a přístup ke všem vašim zařízením, ale vzhledem k tomu, že je olepena velkým štítkem beta, tak dokáže pořádně potrápit.

Co je to dvoufaktorové ověření a jak funguje?
Pro získání přístupu k vašemu účtu se používá několik ověření. Heslo je „něco co víte,“ otisk prstu je „něco co jste“ a ověřovací kód je „něco co máte.“ Pokud přístup požaduje jen jednu z uvedených věcí, například heslo, tak se jedná o jednofaktorové ověření. Pokud ale přístup vyžaduje heslo a ověřovací kód, pak se jedná o dvoufaktorové ověření. První je pohodlnější, to druhé zase bezpečnější.

Pokud se od teď v iOS 9 nebo OS X El Capitan budete přihlašovat k iCloudu, iTunes nebo k čemukoli jinému, kde zadáváte své Apple ID z nového zařízení nebo přes webový prohlížeč, pak po vás bude vyžadováno heslo a šestimístný kód, který se vám objeví na dalším Apple zařízení, kterým může být Mac, iPhone, iPad nebo iPod touch s iOS 9 případně OS X El Capitan. Nejedná se ale o šestimístný kód, který si nově v iOS 9 můžete nastavit pro odemykání iPhonu nebo iPadu. Jedná se o takový kód, který si nemůžete zapamatovat, protože je pokaždé jiný a bude se vám objevovat vždy na jednom z vašich jablečných zařizení.

Co když mám jen jedno Apple zařízení?
Budete muset potvrdit vaše telefonní číslo, na které vám bude vždy zasílán kód prostřednictvím SMS nebo během hovoru, záleží na tom, co si vyberete. Ověření pomocí SMS nebo hovoru funguje i v případě, že nemáte momentálně přístup ke svému ověřenému Apple zařízení, předpokládá se tedy, že telefon máte neustále u sebe. Pokud se vám třeba telefon vybije nebo stane něco podobného a nebudete mít přístup ani ke svému mobilu, tak se do iCloudu na jiném počítači prostě nedostanete.

V součastnosti je s touto službou poměrně problém a mnohdy SMS nedorazí a hovor se mi nepodařilo zprovoznit ještě ani jednou. Nicméně, jak už jsem zmínil, vše je pod velkou nálepkou beta, a tak se musí předpokládat, že vše není ještě tak,  jak by to mělo být v září, až Apple iOS vydá a služba bude plně spuštěna pro všechny uživatele.

Pokud máte nějaké specifické otázky, tak odpověď na ně můžete nalézt v oficiálním dokumentu, který Apple k dvoufaktorovému ověření ve čtvrtek vydal. Dokument naleznete přímo zde.

Dvoufaktorové ověření 1 Dvoufaktorové ověření 2 Dvoufaktorové ověření 3

Dnes nejčtenější

.