Zavřít reklamu

Již dnes se nové iPhony dostanou do rukou prvních šťastlivců. A ti, kteří již měli to štěstí a jsou například díky zápůjčce od Applu, potvrzují skutečnost, kterou naznačovaly části kódu iOS 17 RC, že nová generace jablečných smartphonů umožní uživatelům omezit maximální nabití baterie iPhonu a šetřit tak její opotřebení. Přímo jako součást iOS 17 bude k dispozici také více podrobností o jejím stavu.

Ve svém příspěvku na X Ray Wong sdílel, že modely iPhone 15 mají sekci věnovanou zobrazení detailnějších informací o stavu baterie. Uživatelé mohou například zjistit, kdy byla součástka vyrobena nebo poprvé použita. K dispozici jsou také podrobnosti o počtu cyklů, kdy se jako jeden počítá každé nabití z 0 na 100 %.

Tyto informace bylo možné získat již u předchozích modelů, vyžadovalo to však sáhnout k některým z nástrojů třetích stran, na Macu například coconutBattery. Nyní jsou tyto údaje dostupné jako součást systému, přinejmenším pro iPhone 15.

Úvodem zmíněná nová funkce iPhonů 15 zaměřená na životnost baterií dovoluje omezit nabití na 80 %. Vzhledem k tomu, že dobíjení lithium-iontové baterie na 100 % ve výsledku vede k jejímu rychlejšímu stárnutí, mohou uživatelé obětovat několik hodin denní výdrže navíc, aby tak prodloužili dobu, po kterou jim bude tento komponent sloužit.

Funkce pracuje podobným způsobem jako „optimalizované nabíjení baterie“, které se učí denní rutinu uživatele, takže dobíjení poslední pětiny dokončí až v době, kdy uživatel odpojí iPhone od nabíječky. Nově však bude možné zvolit jako finální hranici 80 %. Z nějakého důvodu jsou bohužel obě nové funkce vyhrazeny modelům iPhonů 15 a v tuto chvíli není jasné, zda je Apple plánuje poskytnout i předchozím generacím iPhonů v rámci budoucí aktualizace softwaru.

Dnes nejčtenější

.