Zavřít reklamu

Příchod operačního systému iOS 17 se nezadržitelně blíží. Apple tento systém představil již v červnui na letošní vývojářské konferenci WWDC, společně s iPadOS 17, macOS 14 Sonoma a watchOS 10. Od té doby jsou všechny tyto systémy k dispozici v rámci beta verzí pro vývojáře a testery. Pokud se tedy iOS 17 nemůžete dočkat, tak se společně v tomto článku podíváme na 5 tipů, jak se připravit na jeho veřejné vydání.

Ověření kompatiblity

Prvním krokem, který musíte před instalací provést, je ověření kompatibility. Apple totiž postupně ze seznamu podporovaných zařízení vyřazuje starší iPhony. Pokud vlastníte jablečný smartphone mladší 5 let, nemusíte se ničeho bát.

iOS 17 kompatiblita

  • iPhone XS a XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro a Pro Max
  • iPhone 12 a 12 mini
  • iPhone 12 Pro a Pro Max
  • iPhone 13 a 13 mini
  • iPhone 13 Pro a Pro Max
  • iPhone 14 a 14 Plus
  • iPhone 14 Pro a Pro Max
  • iPhone SE (2. a 3. generace)

Zálohování

Aktualizace iOS v poslední době probíhají obvykle bez problémů. Výjimky ale bohužel potvrzují pravidlo, a je lepší připravit se na špatnou variantu. Nezapomeňte tedy váš iPhone zálohovat. Nejjednodušší formou zálohování je na iCloud – tu můžete aktivovat v Nastavení → panel s vaším jménem → iCloud → Záloha na iCloudu. Ručně pak zde můžete zálohu provést klepnutím na Zálohovat. Popřípadě je samozřejmě možné klasicky iPhone zálohovat skrze Finder v macOS, případně prostřednictvím iTunes ve Windows. Stačí, abyste iPhone připojili k Macu či počítači, a poté v rozhraní klikli na Zálohovat. V případě, že se s vaším zařízením cokoliv stane, jej tak budete schopni jednoduše obnovit.

Uvolnění místa na iPhonu

Nová hlavní verze operačního systému iOS je obvykle náročnější na objem – zpravidla vyžaduje ke stažení a instalaci hned několik gigabajtů. Ve většině případech platí, že dokonce na iPhonu musíte mít pro provedení stažení a instalace dvojnásobné místo v úložišti, než má samotná aktualizace. Pokud nevíte, jak uvolnit míst na iPhonu, můžete se nechat inspirovat článkem, na který odkazujeme níže.

Odstranění vývojářského profilu

Apple letos výrazně usnadnil instalaci veřejných i vývojářských beta testovacích profilů, a mnoho uživatelů se rozhodlo iOS 17 vyzkoušet ještě před příchodem jeho veřejné verze. Před přechodem na veřejnou verzi tedy nejprve dejte sbohem testovacímu profilu tak, že spustíte Nastavení -> Obecné -> Aktualizace systému -> Aktualizace betaverzí, a klepnete na Vypnuto.

Nové funkce

Operační systém iOS 17 nabízí spoustu skvělých nových funkcí počínaje Klidovým režimem a konče funkcí NameDrop. Než se pustíte do jeho instalace, projděte si naše tematické články a seznamte se s funkcemi iOS 17 o něco blíže.

Dnes nejčtenější

.