Zavřít reklamu

Michael Simmons, generální ředitel společnosti Flexibits, která stojí za úspěšnými aplikacemi jako Fantastical a Cardhop, strávil více než deset let tím, že se staral o každý aspekt práce svého týmu. Když si však letos v létě poprvé vyzkoušel svou aplikaci Fantastical v prostředí AR headsetu Apple Vision Pro, zakusil nečekaný zážitek.

Zážitek z aplikace v rozšířené realitě byl natolik pohlcující, že  to zaskočilo i samotného tvůrce. „Bylo to jako vidět Fantastical poprvé. Cítil jsem se být součástí aplikace,“ uvedl Simmons. S tímto názorem se ztotožňují vývojáři po celém světě. Laboratoře Apple Vision Pro od zahájení svého provozu na začátku srpna hostily vývojáře a designéry jako Simmons v Londýně, Mnichově, Šanghaji, Singapuru, Tokiu a Cupertinu.

Během celodenního setkání v laboratořích mohou zájemci testovat své aplikace, získat praktické zkušenosti a spolupracovat s odborníky, kteří jim zodpoví jejich dotazy. Vývojáři se mohou přihlásit k účasti, pokud aktivně vyvíjí aplikaci pro VisionOS, nebo mají stávající aplikaci pro iPadOS nebo iOS, kterou by chtěli otestovat na Apple Vision Pro.

Simmons si existenci laboratoře pochvaloval, a popsal ji jako zkušební pole pro budoucí výzkum a šanci posunout software za jeho současné hranice. „Ohraničený displej může být omezující,“ uvedl Simmons, a dodal, že navzdory možnostem rozšíření, jako je třeba použití více monitorů, jsme stále omezeni okraji. Zkušenost s prostorovým zobrazením pomohla vývojářům podle Simmonsových slov přemýšlet „o pohybu mimo hranice“. Z laboratoří pak odcházel se spoustou nových nápadů na prostorové zpracování své kalendářní aplikace.

Do laboratoří zavítal také David Smith, vývojář, který stojí za populární aplikací Widgetsmith. Návštěvu laboratoři si pečlivě naplánoval, což se mu rozhodně vyplatilo. Vývojář a podcaster Smith začal pracovat na verzi své aplikace Widgetsmith pro prostorové výpočty téměř okamžitě po vydání visionOS SDK. Ačkoli simulátor visionOS poskytuje solidní základ, který vývojářům pomáhá otestovat zkušenosti, laboratoře nabízejí jedinečnou příležitost, jak si celý den prakticky vyzkoušet Apple Vision Pro ještě před jeho veřejným vydáním.

Dalším vývojářem, který se rozhodl podělit o svou zkušenost s návštěvou laboratoří Vision Pro, byl Ben Guerrette, spolutvůrce videoaplikace Spool. „Spool je skvělý na dotykových displejích, protože máte nástroj před sebou, ale u Apple Vision Pro se díváte na uživatelské rozhraní, které vybíráte – a v našem případě to znamená, že sledujete video a zároveň interagujete s uživatelským rozhraním.“  Tým strávil nějaký čas v laboratoři zkoumáním různých vzorů interakce, aby tento problém vyřešil. „Zpočátku jsme nevěděli, zda to bude v naší aplikaci fungovat,“ říká Guerrette. „Ale teď už víme, kam se vydat. Taková zkušenost s učením je neuvěřitelně cenná: Dává nám možnost říci, že teď už rozumíme tomu, s čím pracujeme, jaká je interakce a jak můžeme vytvořit silnější spojení.“

Vývojáři, kteří za sebou mají návštěvu Apple Vision Pro laboratoří, pokračují s vývojem svých aplikací doma, přičemž využívají zkušenosti, které získali v laboratoři. Michael Simmons uvedl, že zkušenost s návštěvou laboratoře jemu i jeho týmu mimo jiné pomohla uspořádat myšlenky a začít pracovat na ještě lepších aplikacích.

Dnes nejčtenější

.