Zavřít reklamu

Přemýšleli jste v poslední době nad tím, jak dlouho asi mohl Applu trvat vývoj jeho headsetu Vision Pro? Už možná nemusíte. Na světlo světa se totiž nyní dostal velmi zajímavý patent, který do jisté míry o Vision Pro hovoří. Háček je ale v tom, že byl registrován již v roce 2007 – tedy v roce, kdy Apple představil první iPhone.

Ano, čtete správně. Apple si s myšlenkou náhlavní soupravy pro AR/VR pohrával již před dlouhými 15 lety, tedy alespoň na papíře. Patent, který se nyní objevil, totiž popisuje použití náhlavní soupravy nebo chcete-li headsetu ke sledování filmů či sportovních událostí v prostředí virtuální reality. Headset měl vytvářet iluzi toho, že sedíte v kině a máte před sebou obrovskou zobrazovací plochu, na které se promítá obsah, což se ve své podstatě aplikovalo i u Vision Pro. Už v roce 2007 navíc Apple podle všeho počítal s tím, že si bude moci zobrazované prostředí uživatel různě upravovat dle svých potřeb, aby mu byla konzumace obsahu co nejpříjemnější. Řeč je tedy například o zmenšování zobrazovací plochy, přidávání různých prvků do popředí před promítaný obsah a tak podobně. Zkrátka a dobře, už tehdy měl Apple v hlavě pevné základy toho, čemu nyní říkáme Vision Pro a VisionOS. 

Patent však zašel ještě dál a částečně se zaměřil i na ovladatelnost. Už tehdy se totiž počítalo s ovládáním pomocí pohybů hlavy, očí nebo rukou, popřípadě i jiných částí těla. Vše mělo být už podle tehdejších vizí extrémně intuitivní a zkrátka takové, aby měl uživatel ze zařízení co nejlepší pocit po všech směrech. Ostatně, aby také ne – vždyť vzhledem k tomu, že patenty pochází již z roku 2007, takřka 100% se jedná částečně o myšlenky Steva Jobse! Vision Pro je tedy zřejmě zčásti jeho produktem a je otázkou, zda vlastně posledním. 

Dnes nejčtenější

.