Zavřít reklamu

Tento týden proběhla vývojářská konference Applu WWDC, na které se představily četné softwarové i hardwarové novinky. Je tedy pochopitelné, že se celý týden nesl ve znamení proběhlé konference, respektive představených novinek, a na spekulace, úniky a koncepty byl skoupý. Proto si v dnešním článku namísto neověřených spekulací shrneme pár  novinek, které pro nás má Apple připravené do budoucna.

Rozšíření možností Digital ID

Prvním státem, který v roce 2022 přijal podporu digitálních ID v iPhonu, byla Arizona. Nyní, když se přidávají další státy a spolu s blížícím se podzimním příchodem veřejné verze operačního systému iOS 17 Apple představil nové způsoby používání digitálních řidičských průkazů a průkazů totožnosti. V budoucnu by měla přibýt možnost předložení digitálního průkazu v nejrůznějších podnicích – například při ověřování věku při nákupu alkoholu, vstupu na kulturní události nebo třeba půjčování vozů. Od letošního podzimu budou moci podniky ve vybraných oblastech přijímat doklady totožnosti v aplikaci Apple Wallet, přičemž ke kontrole nebude potřeba žádný speciální hardware.

Novinky v CarPlay

CarPlay se v průběhu konference WWDC příliš pozornosti nedostalo, to ale neznamená, že pro nás Apple v tomto směru nemá nachystané zajímavé novinky. Platforma se s příchodem operačního systému iOS 17 dočká hned několika nových funkcí včetně podpory SharePlay v Apple Music a  informací o dostupnosti dobíjecích stanic pro elektromobily v reálném čase. Podpora SharePlay v aplikaci Hudba umožní všem cestujícím v autě ovládat přehrávání hudby z vlastních zařízení, a to i když nebudou mít předplacenou službu Apple Music. Primární uživatel může relaci SharePlay zahájit z CarPlay. CarPlay nabídne také nové rozhraní pro odpovídání na zprávy.

Final Cut Pro na Vision Pro

YouTuber a filmař Matti Haapoji krátce po WWDC naznačil, že v době uvedení headsetu Vision Pro na trh by měl být k dispozici také program Final Cut Pro, ve kterém bude možné na headsetu pracovat. Haapoji to uvedl v jednom ze svých tweetů, zmínil se ale jen o Final Cut Pro v AR a nespecifikoval, zda se bude jednat o verzi přímo pro headset Vision Pro, nebo zda headset v tomto případě poslouží jako zobrazovací a ovládací zařízení pro macOS verzi zmíněného softwaru. Existuje také teorie, podle které by headset Vision Pro mohl využívat verzi Final Cut Pro pro iPadOS, která spatřila světlo světa relativně nedávno.

 

Dnes nejčtenější

.