Zavřít reklamu

Na dnešní večer má Apple naplánovanou úvodní Keynote letošní vývojářské konference WWDC, což znamená ve výsledku mimo jiné to, že se již dnes večer dočkáme i vydání prvních vývojářských beta verzí iOS 17 a dalších systémů. A jelikož toho o nové verzi iOS 17 v předešlých týdnech uniklo skutečně spoustu, můžeme již nyní s několikahodinovým předstihem říci, že minimálně následujících 7 novinek beta zaručeně přinese. 

Nové možnosti pro Lock Screen

Jedním z vrcholů loni představeného iOS 16 bylo bezesporu přepracování zamykací obrazovky, na kterou si je nově možné umístit řadu widgetů, ale i měnit jednoduše její styly. I tato vylepšení však mají své limity, které se má podle uniklých informací pokusit Apple v rámci chystaného iOS 17 opravit. Měnění tapet má být tedy ještě jednodušší, přibudou nové možnosti přizpůsobení a hlavně, na lock screen má jít umístit mnohem víc widgetů než je tomu nyní, díky čemuž se tak tento prvek stane ještě využitelnější. 

Vylepšení aplikace Peněženka

V posledních letech se Apple na vylepšení svých nativních aplikací zaměřil poměrně ve velkém stylu a zdá se, že v tomto duchu hodlá pokračovat i v letošním roce. U nativní aplikace Peněženka v iOS 17 se proto předpovídá spousta zajímavých upgradů v čele s možností rozčlenit karty do sekcí podle jejich typu. Namísto jedné nepřehledné hromady všech uložených věcí ve Wallet bychom se tak měli dočkat složek, mezi kterými bude velmi jednoduché procházet a které nám umožní rychle najít přesně tu kartu, kterou zrovna ve Wallet hledáme. 

Nové možnosti Zpřístupnění

Již před pár týdny oznámil Apple pro iOS 17 nálož nových možností pro Zpřístupnění, kterými se bude snažit iPhony a potažmo i další Apple produkty ještě více otevřít hendikepovaným osobám. Novinek v této sekci je sice v plánu celá řada, mezi ty nejzajímavější však lze bezesporu označit možnost vytvořit pomocí umělé inteligence a strojového učení kopii vašeho hlasu či možnost odpovědí právě vaším hlasem tak, že jej bude iPhone vyslovovat podle textu, který na něm napíšete. 

Aplikace pro zapisování myšlenek a emocí

Nativních aplikací není nikdy dost, tedy alespoň podle Applu. V iOS 17 bychom se tak měli minimálně jedné, ale pravděpodobněji spíš dvou nových aplikací dočkat, přičemž v obou případech budou mít co do činění s duševním zdravím. Do iOS 17 totiž dorazí aplikace pro zaznamenávání vašich myšlenek a pocitů, tedy de facto jakýsi osobní deníček s následnou možnosti analyzování vašeho psychického stavu. Počítá se ale i s aplikaci či minimálně novou možností ve stávajícím Zdraví pro zaznamenávání emocí a nálad. Ty budou následně dle všeho „napojeny“ na další metriky ve Zdraví, díky čemuž se tak dozvíte, jakou tepovou frekvenci jste měli u toho a toho pocitu a tak podobně. 

Propracovanější Najít

Na své lokalizační síti Najít Apple v posledních letech extrémně zapracoval, díky čemuž se tak stala výrazně využitelnější. I v letošním roce má mít proto v plánu její vylepšení, aby uživatelům sloužila lépe než kdykoliv předtím. Co přesně v ní vylepšení sice zdroje neprozradily, hovoří však minimálně o lepší práci s polohou a vyšší přesností. 

Vylepšení pro SharePlay

Zejména v době nejrůznějších karantén a omezení setkávání v souvislosti se šířením nemoci COVID-19 přišla funkce SharePlay pro sledování obsahu přes FaceTime ve více lidech současně rozhodně vhod. Nyní však její popularita mírně opadla, což se Apple chystá vyřešit řadou dalších vylepšení pro zvýšení uživatelského komfortu. K dispozici má být jak jednodušší ovládání s řadou nových možností, tak třeba i podpora Apple Music pro SharePlay a tak podobně. 

Notifikace na cizí lokalizátory

Obliba lokalizátorů pro sledování polohy předmětů v posledních letech zejména díky Applu a jeho AirTagu raketově vzrostla. Ruku v ruce s vysokou oblibou jde však zvyšující se obliba využívat lokalizátory i k tomu, k čemu nebyly určeny – tedy zejména ke sledování osob a tak podobně. Do iOS 17 má proto dorazit funkce, která má lokalizátory ve vašem okolí, které vám nepatří a představují pro vás riziko sledování, detekovat a upozornit na ně skrze push notifikaci. Vy se tak o nich zavčas dozvíte a budete se moci tohoto „hlídáčku“ zbavit. 

Dnes nejčtenější

.