Zavřít reklamu

Konference WWDC 2023 se nezadržitelně blíží, začne již 5. června speciální úvodní keynote. Zde společnost oznámí významné aktualizace svých operačních systémů, mezi něž patří iOS 17, watchOS 10 a macOS 14. Kromě nového softwaru by nás však Apple v rámci této události mohl překvapit dlouho očekávaným a diskutovaným headsetem pro smíšenou realitu. Pravděpodobnost takového uvedení je o to větší, že jablečný gigant na akci pozval několik odborníků na technologie virtuální reality.

Společnost Apple je známá tím, že si zástupce tisku a tvůrce, které zve do Apple Parku, pečlivě vybírá. Obvykle kromě lidí, kteří pracují pro technologické blogy a významné tiskové agentury, jsou to také odborníci a novináři, jejichž práce určitým způsobem souvisí s hlavním tématem keynote.

Apple VR-8

To, že se letos Apple rozhodl pozvat novináře a tvůrce, kteří se specializují na VR technologie, nejspíš nebude náhoda. Někteří z nich se do Apple Parku chystají vůbec poprvé. Pozvánku obdržel například Ian Hamilton, redaktor UploadVR, který se sám označuje jako „VR novinář“ a společnost pozvala i Normana Chana, známého testováním zařízení AR/VR.

Skutečnost, že tyto osobnosti patří mezi pozvané, silně naznačuje, že společnost na konferenci WWDC 2023 skutečně něco souvisejícího s technologií VR oznámí. Analogii můžeme najít v předchozích letech, kdy Apple představil nějaký zásadní nový produkt nebo službu. Například na zářijovou keynote v roce 2014 bylo pozváno několik reportérů ze světa módy a společnost zde světu představila první hodinky Apple Watch. Podobná situace se odehrála v březnu 2019, kdy Apple na svou speciální akci pozval několik hollywoodských hvězd, režiséry a reportéry ze segmentu filmového i televizního umění a na keynote pak společnost oznámila svou streamovací službu Apple TV+.

A co bychom vlastně mohli očekávat od náhlavní soupravy Apple pro smíšenou realitu? Headset společnosti Apple údajně nabídne pohlcující zážitek díky několika senzorům a displejům s vysokým rozlišením, bude vybaven špičkovými kamerami, které uživatelům umožní interakci s reálným světem v rozšířené realitě a na zařízení poběží nový systém založený na iOS, ale navržený pro prostředí VR označený xrOS.

Podle četných dosavadních zpráv nabídne náhlavní souprava pro smíšenou realitu společnosti Apple, jejíž název by mohl být Apple Reality Pro, řadu pohlcujících funkcí, jako je FaceTime ve virtuální realitě, hraní her nebo možnost používat zařízení jako externí displej pro Mac. Pravděpodobně také bude umožňovat spouštění aplikací pro iPad v režimu kompatibility jako je tomu v současnosti u počítačů s Apple Silicon.

Stran dostupnosti headsetu však vzhledem k jeho složitosti nelze očekávat, že by se produkt dostal na pulty obchodníků dříve než o prázdninách. Předpokládaná cena první verze Apple Reality Pro se pohybuje okolo 3 000 amerických dolarů, což je více než 65 000 korun, tedy nic levného. Vývojáři a novináři budou první, kdo by mohli mít příležitost v Apple Parku příští měsíc zařízení spatřit osobně.

Dnes nejčtenější

.