Zavřít reklamu

Safari je důvěrně známý všem uživatelům jablečných zařízení. Tento webový prohlížeč společnosti Apple je předinstalovaný na každém Macu, iPhonu a iPadu. I přes svoji značnou oblíbenost, však v loňském roce ztratil v žebříčku nejoblíbenějších webových prohlížečů na světě, když jej předstihl Microsoft Edge. Nové údaje však ukazují, že Apple se svým prohlížečem znovu v oblíbenosti posílil, předstihl Edge a vrátil se na druhé místo.

Podle společnosti Statcounter, která měří oblíbenost webových prohlížečů na základě údajů získaných z množství webových stránek, je Safari opět druhým nejoblíbenějším webovým prohlížečem na světě. Vyjádřeno v procentech, prohlížeč pravidelně používá 11,87 % uživatelů stolních počítačů. V těsném závěsu za Safari se však umístil na třetím místě Microsoft Edge s 11 %.

Není nijak zvlášť překvapující, že si prvenství na poli stolních počítačů drží Google Chrome s masivním 66,13% podílem na trhu. Při porovnání dat Statcounteru z roku 2022 se současností, z informací vyplývá, že si Safari připsalo více než 2 %, zatímco Edge pouze o 1 %. Google Chrome naproti tomu zůstal prakticky neovlivněn, což naznačuje, že na něj konkurence zdaleka nemá takový vliv. Níže si můžete prohlédnout aktuální žebříček nejoblíbenějších prohlížečů světa.

  1. Google Chrome: 66.13%
  2. Safari: 11.87%
  3. Microsoft Edge: 11%
  4. Firefox: 5.65%
  5. Opera: 3.09%
  6. Internet Explorer: 0.55%

S nástupem macOS Ventura přidal Apple do Safari několik skvělých nových funkcí. Patří mezi ně push oznámení, sdílené skupiny karet, silná editace hesel, vylepšené CSS a Passkeys představující nový způsob ověřování na webových stránkách pomocí Touch ID bez nutnosti vytváření tradičního hesla. I přesto však Safari stále trochu zaostává za svými konkurenty, pokud jde o podporu některých nejnovějších webových standardů, což vede některé uživatele k tomu, že sáhnou ke konkurenčnímu řešení.

Microsoft v současnosti sází na funkce založené na umělé inteligenci, aby svůj webový prohlížeč prosadil mezi širší množství uživatelů. Společnost propojila vyhledávání Bing s aplikací ChatGPT a populárním generátorem obrázků DALL∙E s cílem zvýšit možnosti a celkovou atraktivnost Edge.

Jaké novinky si pro nás cupertinský gigant přichystal se dozvíme v červnu, kdy se bude konat konference WWDC 2023. Očekává se, že společnost Apple oznámí zásadní aktualizace svého prohlížeče Safari.

Dnes nejčtenější

.