Zavřít reklamu

Jednou ze základních vlastností Apple Watch je schopnost měřit srdeční tep, od příchodu Apple Watch Series 4 umí jablečné chytré hodinky měřit i EKG. Jak je to ale s HRV – variabilitou srdeční frekvence? Umí ji Apple Watch měřít? A jak vyhodnotit příslušná data?

Jakmile jsem začala využívat Apple Watch při sportu (nebo pokusech o jeho provozování), začala jsem si také čím dál více všímat rozdílů mezi chytrými hodinkami od Applu a od Garminu. Apple Watch jsem navzdory řadě fitness a zdravotních funkcí vždy vnímala jako prodloužení svého iPhonu, proto jsem na ně – co se sportu a zdraví týče – ani nekladla nijak vysoké nároky. Již nějakou dobu ale zaznamenávám své aktivity do aplikace Strava, a většina lidí, se kterými jsem na Stravě v kontaktu, používá právě Garminy.

Dokud jsem se pohybu nijak extra nevěnovala, byly pro Apple Watch se svými zdravotními funkcemi a nativním Cvičením naprosto postačující. Jakmile jsem se ale začala o něco více hýbat, vnímala jsem propastný rozdíl mezi funkcemi Apple Watch a Garminů, a majitelům druhých jmenovaných hodinek jsem začala zcela nepokrytě závidět.

Na pořízení Garminů si ještě nějakou chvíli počkám. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet, zda je vůbec možné některé z „garmiňáckých“ funkcí simulovat na Apple Watch. Zaměřila jsem na měření variability srdečního tepu (HRV nebo SRT), která má mimo jiné vliv na doporučenou intenzitu tréninku, ale dokáže také například v jisté míře předpovědět blížící se nemoc. Hodinky od Garminu mají pro tyto účely specializovanou funkci, která – soudě podle toho, co jsem odkoukala od kolegů na Stravě – pracuje velmi spolehlivě. Apple Watch sice nativní aplikaci pro měření variability srdečního tepu nemají, k dispozici je ale hrstka příslušných aplikací.

Po několika desítkách minut, strávených na Googlu a Redditu, jsem se rozhodla vyzkoušet trojici aplikací: Athlytic, WelltoryTraining Today.

Aplikace Athlytic:

Uživatelské rozhraní

Uživatelské rozhraní jistě pro řadu uživatelů není v tomto případě stěžejní. Pro mě bylo důležitá, aby aplikace byla přehledná, nekomplikovaná, a aby nabízela co možná největší množství stěžejních informací na jednom místě bez nutnosti proklepávat se přes nekonečné množství menu a karet. V tomto směru mi nejlépe vyhovovala aplikace Athlytics. Welltory v některých případech nenačítala potřebná data, Training Today působila naopak až příliš stroze.

Aplikace Training Today:

Ovládání a spolehlivost

Pro objektivní srovnání jsem každý den kontrolovala příslušné údaje u všech aplikací. Hodnoty, doporučení i shrnutí toho, v jaké fázi regenerace a jaká by měla být intenzita tréninku, se vždy víceméně shodovaly. Jen v jednom případě mi aplikace Training Today po dlouhém běhu a silovém tréninku namísto regenerace doporučila trénink ve vysoké intenzitě. Ani jedna z aplikací neměla zbytečně složité ovládání, bezkonkurenčně nejjednodušší byla v tomto směru Training Today. Za snadnost ovládání ale musíte zaplatit daň v podobě absence větších podrobností nebo textového komentáře k vaší aktivitě a regeneraci. Jako neinformativnější na mě působila aplikace Athlytic. Postupem času jsem si zvykla na to, že informace z jednotlivých aplikací jsou spolehlivé, a odpovídají struktuře mého tréninku. Proto mě jednoho dne překvapilo, když mě všechny tři aplikace po regeneračním víkendu shodně varovaly před jakoukoliv aktivitou ve vyšší zóně tepové frekvence, než je „jednička“. Fyzicky jsem se cítila velice dobře a odpočatě, rozhodla jsem se ale aplikace poslechnout a prodloužit odpočinek o jeden den. Hned následující ráno jsem se probudila s virózou, na jejíž blížící se příchod mě aplikace zjevně upozornily.

Aplikace Welltory:

Závěrem

Testování aplikací pro měření a analýzu HRV jsem zahájila letos v lednu. Po čtvrt roce neustále využívám s menšími přestávkami všechny tři, kdybych ale měla zvolit jen jednoho favorita, sáhnu po Athlytic, u které mi velice vyhovoval například způsob zobrazení podrobností jednotlivých cvičení včetně zón srdečního tepu, rychlosti, intenzity nebo úsilí. Pokud po celou dobu čtení tohoto článku čekáte na nějaký háček, právě jste se jej dočkali. Problém ale nespočívá v žádné ze zmíněných aplikací, nýbrž v Apple Watch samotných. Měření variability srdečního tepu totiž podle dostupných informací není u Apple Watch tolik spolehlivé, jako u hodinek značky Garmin, případně u kvalitních hrudních pásů. Právě pořízení hrudního pásu mám v dohledné budoucnosti v plánu, a jsem velice zvědavá na srovnání.

Dnes nejčtenější

.