Zavřít reklamu

Google dnes zpřístupnil uživatelům možnost přihlásit se k používání Bard, tedy svého chatbota s umělou inteligencí, který chce konkurovat Bing chatbotu Microsoftu. Bard, který byl poprvé oznámen již v únoru, představuje experimentální konverzační službu s umělou inteligencí pro Vyhledávání Google.

Lidé se zájmem o zkušenost, kterou Bard nabízí, se nyní pro získání přístupu mohou připojit k čekací listině Google. Někteří uživatelé hlásili, že obdrželi e-maily s pozvánkami jen několik hodin po registraci. Samozřejmě existuje dlouhý seznam funkcí, které podle Googlu může Bard provádět. Typickým příkladem je třeba dotaz: Vysvětlete, proč může blesk udeřit do stejného místa dvakrát. Bard vám ale může také pomoci napsat první román, načrtnout blogový příspěvek nebo vytvořit slogan uměleckého studia. V praxi se hodí třeba možnost sepsání seznamu věcí na výlet nebo nalezení ingredience s vysokým obsahem bílkovin, které lze přidat do veganské stravy.

google-bard

Přístup k beta verzi Bard je v současné době omezen na Spojené státy a Británii, přičemž jak dlouho si jednotliví zájemci počkají není známo. Účtům Google Workspace společnost žádat o pozvánku neumožňuje. Podle Googlu Bard používá odlehčenou, optimalizovanou verzi jazykového modelu LaMDA, takže chatbot nabídne jinou zkušenost než chatovací rozhraní Bing založené na OpenAI.

Google tvrdí, že Bard není navržen tak, aby nahradil Vyhledávání Google a společnost jeho funkci vnímá jako doplňkovou. Stejně tak varuje, že Bard se učí ze široké škály informací, které zahrnují předsudky a stereotypy z reálného světa, takže může poskytnout nepřesné, zavádějící nebo i nepravdivé informace. V průběhu času má, ale přijít na základě zpětné vazby zlepšení a v plánu je do budoucna i rozšíření funkcí jako kódování nebo další jazyky.

Dnes nejčtenější

.