Zavřít reklamu

Vánoce klepou na dveře a není proto od věci se na ně naladit nějakou tou pohádkou. Velké zastoupení vánočních pohádek a filmů naleznete i na iVysílání České televize. Nabídka je zde opravdu široká a určitě si každý vybere. V tomto článku jsme se zaměřili konkrétně na vánoční pohádky. Pokud si pohádku budete chtít pustit, stačí kliknout na nadpis filmu.

Jak si nevzít princeznu

Velká výpravná pohádka scenáristy Petra Hudského a režiséra Karla Janáka začíná ve chvíli, kdy na zámek přicházejí tři sudičky, aby předpověděly osud malému princi Leopoldovi. Cestou se zastaví u velitele stráží, kterému se také právě narodil syn. Jeho předpověď příliš slavná není. Z Hynka má být nešika, který bude myslet hlavně na jídlo. Malému Leopoldovi sudičky věští, že si vezme za ženu dceru sousedního krále.

Princezna a půl království

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat. Jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče… Princezna si zoufá, král s královnou taky, že královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi.

Přání k mání

Velký vánoční příběh vypráví o trampotách Alberta, až po uši zamilovaného do Johany, sestry svého nejlepšího kamaráda Emana, která se o něj ale vůbec nezajímá. Navíc Albertovi rodiče, kouzelnické duo, právě prožívají krizi a tatínek si přivede do svého kouzelného čísla mladou půvabnou partnerku.

Pravý rytíř

„No, to je dost“, tak vítá svého muže, rytíře Teodora (L. Vaculík), který se vrací z války, jež se protáhla o šest let, půvabná Alžběta (J. Ježková). Ten ani netušil, že má syna! Udatný rytíř se vidí ve svém potomkovi. Naplánoval mu celý život. Má však trošku jiné představy o jeho výchově a budoucnosti!

Slíbená princezna

Velká výpravná pohádka je novým pojetím starého lidového vyprávění o zlatovlasé panně. Autorka Iva Procházková se nechala inspirovat předlohou K. J. Erbena, kterou okořenila napětím, obohatila dějovými zvraty a zalidnila svéráznými postavami. Zatímco Erbenova Zlatovláska poslušně přijímá svůj úděl, o kterém bylo rozhodnuto bez ní, „slíbená princezna“ Čirá Radost (M. Dancingerová) svůj osud odvážně a sebevědomě vytváří. I kuchař Jiřík (J. Cina) jde statečně, moudře a mnohdy s humorem za svým cílem.

Korunní princ

Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (J. Abrhám). Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr (J. Hanzlík). Má dva syny, následníka trůnu Jana (P. Děrgel) a mladšího prince Karla (K. Hádek). Ten se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty (P. Kříž) se vloupá do zakázané hradní komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čarodějovi zůstaly, a hodlá se svého bratra zbavit.

Sněžný drak

Romantická pohádka vypráví o princezně (P. Tenorová), která vyrůstala bez matky. Její otec (S. Rašilov), vlídný a spravedlivý král, dceru nadevše miluje, ale chce ji za každou cenu provdat. V den jejích dvacátých narozenin uspořádá na zámku velký ples. Na něm se o princeznu uchází řada princů, ale ten, pro kterého se princezna sama rozhodne, se jejímu otci z nepochopitelných důvodů nezamlouvá. A nikdo vlastně neví proč.

Dnes nejčtenější

.