Zavřít reklamu

V případě, že máte iPhone XS a novější, tak na něm od iOS 15 můžete využívat funkci Živý text. Tato funkce konkrétně dokáže rozpoznat text na jakémkoliv obrázku, a poté ho převést do podoby, ve které s ním můžete pracovat. Po rozpoznání tak můžete text označit, a poté kopírovat, vyhledávat apod., což může v různých situacích přijít vhod. Jak už to tak s novými funkcemi bývá, tak následující rok po jejich představení Apple provede další vylepšení a Živý text v tomto případě není výjimkou. Pojďme se tedy společně podívat na 5 tipů v Živém textu z iOS 16, o kterých byste měli vědět.

Využívání ve videích

Zatímco v loňském iOS 15 bylo možné využívat Živý text jen na obrázcích, tak v novém iOS 16 je podpora rozšířena také na videa. Samozřejmě text nelze rozpoznat v běžícím videu – pro využití je nutné ho prvně pozastavit. Jakmile tak ale učiníte, už můžete klasicky text začít označovat a pracovat s ním. Na závěr tohoto odstavce ještě zmíním, že pro využití musíte mít video otevřen v nativním prohlížeči, tedy například ve Fotkách či Safari. V takovém YouTube apod. tedy Živý text ve videu nevyužijete.

Překládání

Možná už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste na obrázku potřebovali označit nějaký text, abyste si ho mohli zkopírovat, a poté přeložit. Dobrou zprávou je, že v novém iOS 16 už je překlad rozpoznaného textu o mnoho jednodušší, jelikož tuto akci můžete provést přímo v rámci Živého textu. Nejedná se o nic složitého – stačí, abyste rozpoznaný text prstem označili, poté na něm podrželi prst a vybrali možnost Přeložit. Tato funkce využívá nativní aplikaci Přeložit, která prozatím neumí češtinu, každopádně pokud umíte anglicky, můžete si texty nechat přeložit do ní. Doufejme, že podpora češtiny přijde brzy.

Převody měn

Kromě toho, že se Živý text v novém iOS 16 naučil překládat, tak nové zvládá také okamžité převody měn. V případě, že se tedy bude v rozpoznaném textu nacházet nějaká cizí měna, tak vám bude nabídnut automatický převod na vaši preferovanou měnu, tedy u nás na české koruny. Využití je velmi jednoduché – stačí, abyste v rozhraní Živého textu po rozpoznání klepnuli vlevo dole na ikonu převodu, popřípadě lze rovnou klepnout na rozpoznanou podtrženou částku v cizí měně.

Převody jednotek

Vzhledem k tomu, že Živý text v iOS 16 nově podporuje převody měn, tak samozřejmě automaticky podporuje také převody jednotek. Ocitnete-li se tedy někdy v situaci, kdy budete mít před sebou nějaký rozpoznaný text, ve kterém se budou nacházet cizí jednotky, tj. například palce, yardy, stopy a další, tak byste měli vědět, že už si je můžete rovnou nechat převést na metrické jednotky. Postup je úplně stejný jako u převodu měn, stačí tedy v rozhraní s rozpoznaným textem klepnout vlevo dole na ikonu převodu, popřípadě lze rovnou klepnout na rozpoznanou podtrženou hodnotu s cizími jednotkami.

Rozšíření podpory

Třešničkou na dortu z hlediska novinek v Živém textu z iOS 16 je rozšíření jazykové podpory. Konkrétně se zde rozšířila podpora o celkově tři jazyky, a to japonštinu, korejštinu a ukrajinštinu. Co se týče českého jazyka, tak na jeho podporu si ještě nějakou dobu budeme muset počkat. Aktuálně sice můžeme Živý text využívat, bohužel ale neumí pracovat s českou diakritikou, což je škoda. I přesto je ale Živý text více než použitelný.

Dnes nejčtenější

.