Zavřít reklamu

Situace ohledně cen elektřiny je v celé Evropě opravdu bídná. Pokud se podíváme na Českou republiku, tak přesně před rokem nás vyšla 1 kWh elektřiny na 2.51 Kč, zatímco dnes je cena 12.43 Kč za 1 kWh, což je nárůst okolo 400 %. Před pár dny dokonce cena elektřiny vystřelila ještě o kus výše. Pro mnoho z nás to znamená jediné – snažit se na elektřině šetřit všude, kde je to jen možné. V případě, že vlastníte Xbox Series S/X, tak pro vás mám skvělý tip, díky kterému můžete za elektřinu ušetřit až 120 Kč měsíčně. Pojďme se na něj společně podívat.

Microsoft nabízí u svých konzolí dva různé režimy napájení. Ten první nese název režim okamžitého zapnutí a druhý pak režim úspory energie. Co se týče režimu okamžitého zapnutí, tak ten umožňuje uživateli konzoli zapnout s okamžitou možnosti hraní, tudíž prakticky ani nedochází k vypnutí. V tomto režimu spotřebovává konzole 11 – 13 wattů, zatímco v režimu úspory energie, kdy se konzole kompletně vypne a je nutné čekat, pouze 0.5 wattu. Ve výchozím nastavení je Microsoftem zvolený druhý zmíněný režim úspory energie, většina hráčů jej však z důvodu možnosti okamžitého zapnutí a hraní přepíná.

Kolik tedy můžete ušetřit? Výpočet je jednoduchý. Pro příklad si vezmeme vrcholný Xbox Series X, který v režimu okamžitého zapnutí spotřebuje 13 W s tím, že jej takto necháme běžet 24 hodin denně po dobu celého měsíce. 30 dnů v měsíci je 720 hodin, což po vynásobení 13 W vychází na 9360 Wh, tedy 9.36 kWh. Pokud tento výsledek v kWh vynásobíme aktuální cenou 1 kWh elektřiny, tj. 9.36 kWh × 12.43 Kč, tak získáme výsledek 116 Kč. Právě tohle je částka, na kterou vás vyjde provoz Xbox Series X v režimu okamžitého zapnutí. Oproti tomu, provoz v režimu úspory energie by vás za stejných podmínek vyšel na necelých 5 Kč. V případě Xboxu Series S, který si „bere“ 11 W, je cena za stejných podmínek 99 Kč, respektive 5 Kč v režimu úspory energie.

Xboxy si můžete zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.