Zavřít reklamu

K vašemu MacBooku si můžete pořídit nespočet různého příslušenství. Většina takového příslušenství je velmi užitečná, například všemožné huby a adaptéry a další. Existuje však i takové příslušenství, které se na první pohled může zdát skvělé, ale na druhou stranu může váš MacBook nenávratně poškodit, popřípadě negativně ovlivnit jeho fungování. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 příslušenství, které byste si k vašemu MacBooku neměli kupovat.

Hrubé obaly

Prakticky všechny MacBooky, především tedy ty novější, vypadají jednoduše skvěle a moderně. Jsou vyhotovené z hliníku, který je sice odolný, ale na druhou stranu asi nikdo z nás nechcete chodit s Macem, který je nějakým způsobem poškozený. Nejen z tohoto důvodu, ale také například kvůli prodeje stroje v budoucnosti, uživatelé často sahají po všemožných obalech, které dokáží zařízení ochránit. Některé tyto obaly mohou být velmi hrubé, bez větracích otvorů a z nevhodných materiálů, což může způsobit nadměrné zahřívání Macu a s tím i úbytek výkonu. Vybírat byste tedy měli úzké obaly s větracími otvory, popřípadě úplně nejlépe uděláte, když si pořídíte pouze brašnu či obal na přenášení.

Kvalitní obaly na MacBook koupíte zde

Ochrana přední kamery

Mnoho uživatelů má velké obavy z toho, že mohou být sledování skrze přední kameru svých přenosných počítačů. Vyloučit to samozřejmě úplně nejde, Macy však přesně z tohoto důvodu mají hned vedle kamery zelenou diodu, která se automaticky aktivuje pokaždé, když se zapne kamera. Důvěra v tohle bezpečnostní řešení však není úplně velká, a tak mnoho jedinců sahá po lepících páskách či speciálních plastových krytkách. Právě tyto krytky však mohou poškodit obrazovku Macu. Zavřený Mac má totiž prakticky nulovou toleranci a displej se téměř dotýká těla, takže pokud nalepíte plastovou krytku, nejspíše nebude možné MacBook úplně zavřít a budete tak riskovat prasknutí či poškození při přenášení.

krytka přední kamery macbook

Tvrzená skla na displej

Jak už jsem zmínil na předchozí stránce, tak místo mezi displejem a tělem s klávesnicí po zavření MacBooku je opravdu minimální – prakticky zde vleze pouze papír, čehož jste si mohli všimnout po prvotním otevření vašeho zařízení, jehož displej je jemným a tenkým papírem krytý. Tím pádem byste také automaticky měli zapomenout na využívání tvrzených skel, které mohou způsobit, že víko nepůjde kompletně zavřít a klávesnice s tělem bude na displej tlačit. Někdo by pak mohl říct, že je místo skla možné využít folii, i v tomto případě však buďte opatrní, a to především tehdy, pokud vlastníte nějaký starší MacBook. U těch totiž dochází k odlupování antireflexní vrstvy, a pokud sklo či folii nalepíte, tak po nějaké době při sundávání riskujete, že tuhle vrstvu vezmete dolů s sebou.

tvrzené sklo macbook

Chránič klávesnice

Mnoho uživatelů přenosných počítačů od Applu využívá také gumové chrániče klávesnice. Ty jsou buď průhledné anebo na sobě mají vyobrazené jednotlivé klávesy a pokládají se přímo na klávesnici, díky čemuž se zamezí vniku nečistot do útrob. Využívání těchto chráničů je rozhodně prospěšné, a to především u starších MacBooků s motýlkovou klávesnicí, které trpěly na zasekávání kláves. Každopádně berte na vědomí, že byste tyto chrániče měli vždy před zavřením víka MacBooku z klávesnice sundat. Opět totiž hrozí to, že by mohlo dojít k poškrábaní či poničení displeje, a to především tehdy, pokud by na chrániči zůstaly nějaké nečistoty.

Levné USB-C huby

K prakticky všem novějším MacBookům je nutné pořídit USB hub, tedy pokud chcete získat nazpátek klasickou konektivitu. Určitou výjimkou je samozřejmě 14″ a 16″ MacBook Pro, každopádně například klasické USB-A byste zde stále hledali marně. Všemožné USB-C huby seženete již od pár stovek prakticky kdekoliv na internetu. Berte ale na vědomí, že levné USB-C huby často stojí za nic. Největším problémem je u těchto levných hubů především nízká propustnost – to znamená, že hub bude ideálně fungovat jen při využívání nízkého počtu příslušenství najednou. Kromě toho levné huby také neuvěřitelně topí a například také vydávají pisklavé zvuky, což je například pro mě naprosto nesnesitelné, hlavně v noci. Na USB-C hubu tedy rozhodně nešetřete – berte v potaz, že ho budete používat klidně několik dlouhých let, a to i s budoucími MacBooky, které si pořídíte.

USB-C huby koupíte zde

Dnes nejčtenější

.