Zavřít reklamu

LCD displeje jsou v dnešní době všude kolem nás. Najdeme je v televizorech, mobilech, tabletech, noteboocích, automobilech či nákupních centrech. Víte však, ze kterých částí se skládají a jak vlastně fungují? To nám přiblížili technici z FixShop.cz, kteří stručně představili také základní technologie obrazu moderních LCD displejů.

Na úvod je vhodné poznamenat, že alternativou k LCD technologii jsou dnes OLED displeje. Největší rozdíl je v tom, že zatímco LCD technologie potřebuje podsvícení, v případě OLED o světlo pečuje speciální elektroluminiscenční vrstva organických krystalů. Setkat se můžete s AMOLED displeji, která využívají aktivní matrici – mají tak vyšší kvalitu obrazu a vynikají v plynulém vykreslování pohybujících se objektů. PMOLED displeje zase disponují pasivní matricí. Jsou konstrukčně jednodušší, spolehlivější a vhodné pro zobrazování statických obrazů.

LCD displej a jeho princip fungování

LCD displeje (Liquid Crystal Display) se skládají z více vrstev. Nejspodnější tvoří podsvícení, které je dnes nejčastěji prováděno bílými LED diodami. Světelné paprsky procházejí polarizačním filtrem a následně i TFT vrstvou. Za ní následuje vrstva tekutých krystalů, které pečují o modifikaci světelných paprsků. Na základě elektrického napětí ovlivňují to, kolik světla přejde do další vrstvy.

Potom paprsky putují přes barevný filtr, ve kterém jsou „zabarvovány“ do některých odstínů spektra. Na závěr přejdou přes další polarizační filtr a vystupují z displeje jako finální obraz. Samozřejmě existuje několik typů LCD displejů, ve kterých se tato základní konstrukce mírně mění. Podstata však zůstává zachována.

LCD TV vs. QLED TV

Moderní technologie LCD displejů

Pokud často opravujete elektroniku, rozhodně se vyplatí znát několik nejvyužívanějších LCD technologií, se kterými se setkáte v moderních zařízeních. Technici z FixShop.cz nám představili jejich hlavní vlastnosti.

TN

Tato technologie je jednou z nejstarších, proto se obvykle využívá jen v případě levnějších displejů. Hůře vykresluje barvy a pozorovací úhly jsou poměrně malé. Nicméně, má vysokou rychlost odezvy a také umožňuje dosahovat vysokého jasu.

IPS a PLS

Displeje IPS potěší výbornou schopností zobrazovat široké spektrum barev, avšak mají menší rychlost odezvy. Využívají se v dražších zařízeních. PLS displeje fungují na podobném principu, nicméně jsou optimalizovány pro aplikaci v dotykových displejích. Tedy jejich zobrazovací schopnost není ovlivněna tlakem prstu.

VA

Technologie VA dokáže výborně zobrazovat barvy, ale zároveň poskytuje i dobré pozorovací úhly a solidní rychlost odezvy. Dělí se na PVA a MVA, přičemž PVA displeje mají o něco lepší kontrast a větší pozorovací úhly.

QLED

Quantum Dot LED technologii představila společnost Samsung. Jejím cílem je co nejvíce napodobit vlastnosti OLED displejů. To se daří díky přidané vrstvě kvantových teček. Ty upravují světelné paprsky a pomáhají tak dosáhnout vyšší kvality obrazu. QLED displeje mají obvykle také vynikající jas.

Technologie QLED a LCD

Micro a Mini LED LCD

Pokud byste rozebrali moderní high- end televizor s LCD displejem, téměř jistě bude vybaven technologií Micro nebo Mini LED. Ta vyžívá na podsvícení velké množství malých LED-ek, díky kterým lze precizněji korigovat světelný tok. Displej tak potěší vyšším jasem, širším spektrem zobrazovaných barev a celkově kvalitnějším obrazem.

Spolehlivost LCD displejů

OLED displeje jsou známé tím, že sice mají vysokou kvalitu obrazu, ale poměrně rychle se opotřebují a přestávají fungovat. V tomto směru vyniká právě LCD technologie, která má delší životnost. Nicméně, i ten nejlepší LCD displej se může pokazit nebo rozbít. V takovém případě stačí navštívit e-shop FixShop.cz, kde naleznete obrovský výběr náhradních displejů pro smartphony, tablety či notebooky většiny nejznámějších značek. Zakoupit si můžete také potřebné příslušenství a k dispozici jsou také přehledné servisní návody FixShop.cz, díky kterým zvládnete opravu levou-zadní.

Dnes nejčtenější

.