Zavřít reklamu

V poslední době se na našem magazínu věnujeme bateriím v jablečných zařízeních, o kterých si říkáme většinu informací, které byste měli znát. Již jsme se společně podívali například na to, jak můžete jednoduše šetřit baterii na iPhonu a v posledním článku jsme si řekli, zdali rychlé nabíjení opravdu ničí rychleji baterii. Hned na začátek je nutné zmínit, že tento článek bude s tím předchozím souviset, takže byste se na něj měli podívat – stačí klepnout na odkaz níže.

V předchozím článku jsme si tedy řekli, že rychlejší nabíjení neznamená automaticky ničení baterie. Celá tato problematika je o něco komplikovanější a naprosto zásadní je v tomto případě teplo, které dokáže primárně negativně ovlivnit zdraví baterie. Čím větší nabíjecí výkon pak do telefonu „pustíte“, tak logicky tím větší zahřívání bude způsobeno. Výrobci chytrých telefonů však samozřejmě dělají všechno pro to, aby nadměrnému zahřívání předcházeli – například lepším chlazením či omezením výkonu hardwaru či naopak nabíjení. Zkrátka a jednoduše, inženýři při navrhování nového telefonu jednoduše počítají s tím, že pokud mají přinést rychlé nabíjení, tak automaticky musí nějakým způsobem také posílit chlazení anebo jinak teplo zredukovat. Při obyčejném využívání iPhonu tak k rychlejšímu ničení baterie docházet nemusí.

baterie iphone

Je ale nutné zmínit, že inženýři počítají prakticky pouze s tím teplem, které vyprodukuje samotné zařízení v klasických podmínkách při používání. Jakékoliv další teplo, které iPhonu, potažmo baterii, bude vystaveno, už je tedy jednoduše „navíc“. To pak může způsobit, že se zařízení začne nadměrně zahřívat či dokonce přehřívat, což vede k rychlejšímu poklesu kondice baterie. Pokud tedy necháte zařízení dlouhodobě přehřívat a pracovat při vysokých teplotách, znamená to, že baterii zcela jistě zničíte o mnoho rychleji, než při klasickém využívání. iPhone samozřejmě disponuje „pojistkou“, která vám v případě nadměrné teploty zamezí v jeho používání, avšak pokud bude teplota i po zobrazení této pojistky neustále stoupat, tak riskujete kompletní zničení baterie či dalších hardwarových komponentů, popřípadě dokonce požár.

Jak nabíjet smartphone, aby se mu co nejméně ničila baterie?

A jak tomu všemu tedy můžete zabránit? Naprosto jednoduše – stačí, abyste iPhone zbytečně nepřehřívali. To znamená, že byste ho neměli například nechávat nabíjet při hraní, popřípadě při provádění nějakých složitých úkonů, kdy se zařízení samo o sobě zahřívá a nabíjením ho pak začnete zahřívat ještě více. Zároveň se vyvarujte tomu, abyste iPhone nechávali položený na přímém slunci, například na palubní desce auta, popřípadě venku na stole během slunečného a horkého dne. Někteří jedinci, kteří nabíjejí iPhone přes noc, jej mají tendenci položit pod polštář, kde zařízení zůstává celou noc při nabíjení, čímž se opět nadměrně zahřívá, jelikož se nemá jak chladit. Všechny tyto situace, ve kterých se iPhone nadměrné zahřívá, způsobují rychlé snížení kondice baterie a její případné zničení, ať už malé, anebo větší. Pro ještě větší klid v duši můžete namísto silnějších adaptérů pro rychlé nabíjení začít používat ty klasické. Jak ale již bylo řečeno, pokud při nabíjení rychlonabíječkou necháte iPhone v klidu položený na stole, nebudete jej nadměrně zatěžovat a necháte ho „dýchat“, tak si s přehřátím nemusíte lámat hlavu.

Dnes nejčtenější

.