Zavřít reklamu

Ačkoliv se zdálo, že se v poslední době výrobní problémy Applu vyhýbají, opak je pravdou. V současnosti totiž musí podle zdrojů analytiků TrendForce řešit obrovský problém se SSD čipy pro jeho produkty. Jedni z jeho hlavních dodavatelů totiž ohlásili kontaminaci svých závodů, kvůli čemuž je museli zastavit a není úplně jasné, kdy se opět rozběhnout. 

Podle dostupných informací se problém týká společností Western Digital a Kioxia, přičemž jen Western Digital uvedl, že v lednu kvůli kontaminaci přišel o 6,5 exabajtů úložišť, jelikož byla kontaminována špatným materiálem a tudíž musela být zničena. V současnosti by měla probíhat na pracovištích dekontaminace, po které bude moci být jejich provoz opět obnoven, avšak jedná se bohužel o relativně dlouhodobou záležitost. Kvůli tomu tak začínají analytici spekulovat nad tím, zda v brzké době neuvidí svět zdražení SSD NAND, popřípadě jejich zhoršenou dostupnost. 

Potíže Western Digital a Kioxia jsou pro Apple poměrně velkým problémem, jelikož jejich produkty využívá například u iPhonů 13, iPadů Pro či 14” a 16” MacBooků Pro. A pokud se kontaminované SSD podařily odhalit se zpožděním, není vyloučeno, že bude muset Apple některé produkty stáhnout a vyměnit je za zařízení s bezproblémovými úložišti. Jelikož je však řešení celého problému teprve v plenkách, na podobné závěry je zatím čas. Nezbývá tedy než Applu držet palce v tom, aby se na něm výrobní katastrofa Western Digital a Kioxii podepsala co možná nejméně. 

Dnes nejčtenější

.