Zavřít reklamu

Sledujete-li dění ve světě Applu, popřípadě pokud čtete náš magazín, tak vám zajisté před několika dny neunikl článek, ve kterém jsme vás informovali o problému, se kterým se potýká Tim Cook, tedy generální ředitel kalifornského giganta. Konkrétně je jeho problémem tzv. stalking, což jednoduše v překladu znamená sledování. Tima Cooka podle dostupných informací sleduje žena. Ta ho měla prvně začít označovat u různých příspěvků na Twitteru, později mu měla odesílat prapodivné e-mailu, a poté už to z digitálního světla zašlo až do tohoto reálného. Apple se samozřejmě rozhodl svého „prvního muže“ chránit, a tak na ženu podal žalobu.

U samotného podání žaloby to ale neskončilo. Pro větší pocit bezpečí došlo v rámci největších mapových aplikací z rozmazání domu Tima Cooka, což má zabránit především plánování nějakého komplexnějšího útoku. Pokud se tedy aktuálně podíváte v Apple Mapách, popřípadě v Google Maps, na dům Tima Cooka, tak namísto něj uvidíte pouze šmouhu. Nemyslete si však, že si svůj dům může nechat rozmazat pouze generální ředitel společnosti, popřípadě nějaká jiná vlivná osoba. Svůj dům si můžete bez problémů nechat rozostřit i vy – a nejedná se o nic složitého. Níže naleznete postup pro rozmazání v Apple Mapách a v Google Maps.

Apple Mapy

Chcete-li si nechat rozmazat svůj dům v Apple Mapách, tak je nutné, abyste odeslali e-mail s touto žádostí na MapsImageCollection@apple.com. Součástí této žádosti by mělo být vaše jméno, společně s adresou, na které chcete dům nechat zamazat. Přiložit byste ideálně měli také fotky domu (zvenku), společně s dalšími dokumenty, kterými ověříte vlastnictví pozemku a domu. Pokud neumíte anglicky, můžete využít text, který přikládám níže, pouze si jej samozřejmě upravte podle sebe:

Dear Apple

My name is [vaše jméno] and I would like to ask you to blur my house in Apple Maps. The address of the house is [adresa domu].

In the attachment I send photos of the house for easier identification, together with other data for verification of ownership.

Thank you and have a nice day.

Best Regards
[vaše jméno]

Google Maps

Pokud byste se rozhodli, že chcete nechat zamazat váš dům v Google Maps, tak nikam psát nemusíte. Stačí pouze vědět, kam klepnout. Postup je následující:

  • Prvně se na vašem Macu přesuňte do prostředí Google Maps.
  • Jakmile tak učiníte, tak si najděte pomocí vyhledávače svůj dům.
  • Následně přetažením panáčka před váš dům aktivujte Street View.
  • Po nalezení vašeho domu klepněte vpravo dole na malý text Nahlásit problém.
  • Tímto se ocitnete v rozhraní, ve kterém můžete požádat o rozmazání.
  • Prvně v horní části nastavte červený obdélník tak, aby se v něm nacházel váš dům.
  • Následně níže vyberte v Žádost o rozmazání možnost Můj domov.
  • Jakmile tak učiníte, tak dole zadejte váš e-mailproveďte ověření reCAPTCHA.
  • Nakonec stačí klepnout na tlačítko Odeslat.

Pomocí výše uvedených postupů je tedy možné nechat rozmazat váš dům v Apple Mapách či v Google Maps. V obou případech je samozřejmě nutné, abyste na rozmazání nějakou dobu vyčkali – nebude to hned. Minimálně v Google Mapách si mimo jiné můžete nechat rozmazat i vaši tvář, auto, registrační značku či jiný objekt. Tváře a registrační značky se rozmazávají automaticky, občas se to ale nemusí podařit.

Dnes nejčtenější

.