Zavřít reklamu

Vzhledem k roku 2020 se očekávalo, že následující rok bude, i co se týče prodejů smartphonů, o něco lepší. Podle dnešní nové zprávy analytické společnosti Counterpoint Research se Apple vloni na evropském trhu chytrých telefonů těšil z 25% růstu, což výrazně překonalo celkový růst napříč všemi značkami.

Rok 2021 byl pro evropský trh chytrých telefonů jako na horské dráze. Slibné první týdny a měsíce naznačovaly, že trh se zotavuje z obtížného předešlého roku, během něhož pandemie COVID-19 tvrdě zasáhla Evropu a způsobila problémy na straně nabídky i poptávky. Dopady COVID-19 však pokračovaly i v roce 2021, což se projevilo v globálním nedostatku komponentů, jenž byl nejvýraznější kolem poloviny roku.“ Zástupce ředitele Counterpoint Research ale dodává, že tržby jsou stále hluboko pod úrovní před pandemií. Minulý rok se nesl v duchu tvrdé konkurence. Pokud se podíváte na graf pod článkem, můžete si všimnout, že pořadí největšího podílu na trhu se čtyřikrát změnilo. Apple začal slibně s 34% podílem, ovšem vydání Samsungů řady Galaxy S21 pořádně zamíchalo kartami a umožnilo Samsungu vzrůst a ujmout se vedení.

V květnu lze u jihokorejské společnosti spatřit pokles, jenž souvisí se zavřením továren ve Vietnamu a tedy problémy s dodávkami. Tato skutečnost otevřela dveře společnosti Xiaomi, která se stala jedničkou na evropském trhu, byť náskok byl oproti Applu minimální. O měsíc později se ale pořadí opět změnilo a do čela se vrátil Samsung díky dobrým prodejům řady A. Apple pak díky novým modelům měl raketový podzim a rok zakončil na prvním místě. Zakoupili jste si v minulém roce nový smartphone?

graf

Dnes nejčtenější

.