Zavřít reklamu

Není to tak dávno, co se rozhořel spor mezi Evropskou komisí a společností Apple. Apple se podle zástupců Evropské komise cíleně vyhýbal placení adekvátních daní z prodejů a tímto jednáním se tak obohatila o mnoho miliard dolarů. Evropská komise požaduje po Applu 13 miliard eur. Apple ale tvrdí, že Evropská komise překročila své pravomoce.

Ve svém prohlášení Apple obvinil Evropskou komisi z toho, že se dopouštěla základních chyb, když mu nařídila zaplatit 13 miliard eur za nezaplacené daně. Ve své výzvě Tribunálu Evropské unie, zveřejněném v oficiálním deníku Evropské unie, Apple uvádí, že se Evropská komise pokoušela o přepracování irského daňového systému. Apple uvedl, že komise „porušila právní jistotu tím, že nařídila navrácení na základě nepředvídatelného výkladu práva státní podpory“.

Podle Evropské komise finanční úřad v Irsku udělil Applu v uplynulých letech nespravedlivé výhody, které Applu umožnily směřovat přes dvě dceřiné společnosti v Irsku, které neměly daňovou povinnost pro nerezidenty. Jak Apple, tak irská vláda se proti rozhodnutí odvolali. Podle Applu Evropská komise selhala při prověřování všech relevantních důkazů a v adekvátním obhájení svého rozhodnutí, stejně jako nerozpoznala, že irské pobočky provádějí pouze rutinní funkce a nejsou zapojeny do vývoje a komercializace.

Apple peníze

Zdroj: Siliconrepublic

 

Dnes nejčtenější

.