Zavřít reklamu

Hodnota mnoha technologických společností v posledních týdnech kvůli celé řadě problémů ve světě pozvolna padá a s nimi i hodnota kryptoměn v čele s Bitcoinem. Asi vás proto nepřekvapí, že podobný trend nyní zažívají i nejvěhlasnější jména technologického průmyslu skrze jejich majetek. A že se jedná mnohdy o propad skutečně strmý. 

Největší propad hodnoty majetku musí nyní dle agentury Bloomberg překousnout šéf Tesly a SpaceX Elon Musk, který měl v poslední době kvůli poklesu trhu přijít o neuvěřitelných 25,1 miliardy dolarů. Do zpěvu ale není ze stejného důvodu ani zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovu, který přišel o 20 miliard dolarů, Changpengu Zhaovi z Binance, který přišel o 17,7 miliardy dolarů či Marku Zuckerbergovi z Mety (dřívějšího Facebooku), který musí překousávat pokles hodnoty jeho majetku o 10,4 miliard dolarů. Jak se navíc zdá, hned tak dobře nebude. Na tento týden má totiž celá řada technologických gigantů v čele s Apple, Microsoftem, IBM, Intelem či Teslou naplánováno oznámení finančních výsledků za uplynulé čtvrtletí, což může (a dle analytiků i přinese) přinést další propad technologického trhu. 

Extrémně zajímavá bude i situace na trhu s kryptoměnami, na kterém například Bitcoin klesl na šestiměsíční minimum a taktéž se tak úplně nezdá, že by se v brzké době měl tento trend změnit. Jen za poslední týden pak Bitcoin klesl o dobrých 16,8 %, což v řeči čísel znamená, že kdybyste na jeho začátku do této kryptoměny investovali 100 milionů korun, na konci týdnu byste byli zničehonic “jen” na 83,2 milionech korun. S ohledem na tento propad se tak zdá magická hranice jednoho milionu dolarů za jednu minci Bitcoinu, o které se v minulosti mnohokrát spekulovalo, jako prakticky nedosažitelná meta. 

Přestože je pokles hodnoty technologických společností a s ním spojený i pokles majetku jejich předních představitelů do značné míry nepříjemný, je třeba jedním dechem dodat, že se pro ně jedná svým způsobem stále o drobné. Nynější majetek Elona Muska totiž činí i po poklesu neuvěřitelných 243,4 miliard dolarů, u Jeffa Bezose je to pak 168 miliard dolarů a například u Bila Gatese se pak bavíme o 129 miliardách dolarů. Na nedostatek peněz si tedy rozhodně stěžovat nemohou. 

Dnes nejčtenější

.