Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi jedince, kteří se zajímají o dění ve světě Applu alespoň rok, tak si zajisté pamatujete na přepracování domovské obrazovky, kterého jsme se dočkali v rámci iOS 14. Tento operační systém Apple představil zhruba před rokem a přišel s mnoha zajímavými funkcemi a novinkami, které rozhodně stojí za to. Co se týče vylepšení domovské obrazovky, tak jsme se dočkali například knihovny aplikací, do které se ukládají takové aplikace, které nepotřebujeme tak často. Primárně ale došlo k vylepšení widgetů, které Apple kompletně přepracovat. Ty jsou tak nyní modernější a jednodušší. S příchodem nejnovějšího iOS 15 jsme se pak dočkali přidání několika zajímavých widgetů, na které se společně podíváme v tomto článku. Vrhněme se přímo na věc.

App Store

I když si to tak úplně neuvědomujeme, tak App Store je jednou z nejvíce důležitých aplikací, které jsou v rámci iOS k dispozici. Právě díky němu můžeme do našeho iPhonu (a dalších zařízení) stáhnout a nainstalovat aplikace třetí strany. V případě, že se do aplikace App Store přesunete, tak si můžete kromě aplikací všimnout také různých článků, výběrů a dalšího zajímavého obsahu. Je rozhodně škoda, že uživatelé těmto článkům a výběrům nevěnují tolik pozornosti – jsou v češtině a navíc v nich prakticky vždy najdete tip na nějakou zajímavou aplikaci, která by se vám mohla hodit. Nový widget z App Storu dokáže tyto výběry a články jednoduše zobrazit. K aktualizaci obsahu dochází každý den, widget je k dispozici v malé, střední a velké velikosti.

Mail

V dnešní době má e-mailový účet doopravdy každý – pokud totiž chcete fungovat na internetu, tak se bez něj jednoduše neobejdete. V případě, že se řadíte mezi obyčejné uživatele a stačí vám základní funkce, tak zajisté pro správu vašeho e-mailu využíváte nativní funkci Mail. Jestliže jste si v minulosti chtěli zobrazit veškeré zprávy, popřípadě třeba ty doručené a nepřečtené, tak jste museli přejít přímo do zmíněné aplikace. V rámci iOS 15 se to ale mění a e-maily si můžete jednoduše zobrazit v rámci widgetu na domovské obrazovce. Konkrétně si v rámci widgetu z aplikace Mail můžete zobrazit poslední doručené e-maily a v případě potřeby na ně můžete i rychle odpovědět. Tento widget je k dispozici ve střední a velké velikosti.

Kontakty

Mnoho uživatelů si před rokem s příchodem iOS 14 stěžovalo na to, že Apple odstranil widget, díky kterého jste mohli rychle zavolat nebo napsat zprávu vybraným oblíbeným kontaktům. Doufali jsme, že se jednalo pouze o chybu, a že Apple brzo tento widget navrátí, jenže jsme se ještě v iOS 14 prostě nedočkali. Museli jsme si počkat rok, a to na vydání iOS 15 – a bohužel, nejedná se o původní widget tak, jak jsme ho znali. Pokud si na plochu přidáte nový widget z aplikace Kontakty, tak se vám zobrazí několik vybraných kontaktů s avatarem, jménem a polohou. V případě, že na jeden z těchto kontaktů klepnete, tak se otevře rozhraní, ve kterém je možné kontaktu zavolat, napsat zprávu či e-mail anebo zahájit FaceTime hovor. Níže pak naleznete polohu kontaktu, společně s obsahem, který s vámi kontakt sdílel, a s dalšími informacemi. Widget z aplikace Kontakty je k dispozici v malém, středním a velkém provedení.

Spánek

Minulý rok konečně přišel kalifornský gigant s možností pro nativní sledování spánku pomocí Apple Watch. Do té doby jsme pro analýzu spánku museli využívat různé aplikace třetí strany, což rozhodně není problém, ale nativní řešení je prostě nativní řešení – byť rozhodně není nejlepší. Pokud patříte mezi jedince, kteří rádi svůj spánek analyzují a chtěli byste mít veškeré informace k dispozici jako na dlani, tak můžete využít nový widget Spánek. I ten si samozřejmě můžete jednoduše vložit na domovskou obrazovku. Pokud se vám tento widget zamlouvá a chtěli byste jej využít, tak byste měli vědět, že je k dispozici jen v jedné velikosti, a to v té nejmenší. Zobrazit si v něm můžete graf spánku za poslední týden, níže vám pak vyobrazí čas posledního spánku.

widgety_ios15_nove15

Najít

V iOS 15 se nativní aplikace Najít dočkala opravdu mnohých vylepšení. Kromě toho, že si nově můžeme nastavit například upozornění na zapomenutí nějakého zařízení, a že dochází k aktualizaci polohy neustále a nikoliv pouze každou minutu, tak Apple přišel také s novým widgetem. S pomocí tohoto widgetu můžete jednoduše, přímo na vaši ploše, zobrazit polohu jakéhokoliv uživatele, který s vámi polohu sdílí. Kromě toho jsou k dispozici také widgety, s pomocí kterých je možné zjistit polohu libovolného předmětu, na kterém máme připevněný AirTag. V obou případech si můžete vybrat ze dvou velikostí, a to z malého a středního widgetu.

Dnes nejčtenější

.