Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Ptáte se, jak vybrat chytrý telefon primárně určený pro fotografování? V takovém případě se nejdůležitějším parametrem rozlišení fotoaparátu, které se udává v megapixelech, respektive tedy v miliónech pixelů. Dnešní smartphony většinou nabízejí 12, 16, anebo 20 MP. Tady to každopádně ještě zdaleka nekončí. Na trhu se totiž nacházejí i modely se 48, 64, či dokonce 108 MP fotoaparáty. Nenechte se ale zmást. Vyšší rozlišení totiž ne vždy znamená lepší kvalitu fotografií. Ta se jednoduše odvíjí i od kvalit samotného snímače a samozřejmě i softwaru, který ho ovládá.

V roce 2021 se na trhu nacházejí smartphony i se čtyřmi či pěti objektivy, přičemž každý z nich slouží pro něco jiného. Po boku hlavního snímače se momentálně největší popularitě těší ultra-širokoúhlý objektiv, který dokáže scénu zabrat z podstatně širšího úhlu. Co se pak týče přiblížení, prakticky standardem je teleobjektiv s dvojnásobným optickým zoomem. Existují pak samozřejmě i modely s trojnásobným či ještě větším přiblížením. Vrcholem v tomto směru jsou periskopické objektivy. Ty zvládnou bezstarostně přiblížit obraz i 5x či 10x. Nyní se už ale pojďme podívat na pár zajímavých telefonů, které nabízejí ještě zajímavější fotomoduly.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Loňská vlajková loď Samsungu je častokrát označována jako jeden z nejlepších fotomobilů současnosti, každopádně jeho možnosti již byly přeskočeny konkurencí. I přesto se ale model stále drží na předních příčkách známých testů DxOMark, kde dokonce dosahuje vyššího hodnocení než novější Galaxy S21 Ultra. O kvalitní fotografie se u něj stará 108MP snímač s 100násobným zoomem a množstvím dalších zajímavých funkcí.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Fotoaparát využívá spolu až 4 snímače a nechybí mu ani podpora formátu RAW. Hlavní 108Mpx objektiv se světelností f/1.8 a OIS fotí standardně v rozlišení 12 MP, díky čemuž dokáže spojovat až 9 pixelů do jednoho. Právě tato vlastnost je zodpovědná za podstatně světlejší fotky, což se hodí především při nočním focení.

Druhý 48MP periskopický snímač s OIS nabízí 5x optický zoom, 10x hybridní zoom a 100x digitální zoom. Pro širokoúhlé snímky je pak k dispozici 12MP snímač se světelností f/2.2 a posledním senzorem je takzvaný ToF. Samsung v případě tohoto modelu také překvapil podporou 8K videa při 24 snímcích za sekundu. U 4K rozlišení se dokonce jedná o až 60 fps. Nechybí samozřejmě ani možnost natáčení zpomalených v720p videí při frekvenci 960 fps.

Parametry:

  • Hlavní snímač: 108 MP, f/1.8, optická stabilizace obrazu
  • Periskopický objektiv: 48 MP, f/3.5, 10X hybridní zoom, optická stabilizace obrazu
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 12 MP, f/2.2
  • ToF snímač

Samsung Galaxy S21 Ultra

V porovnání s předchozím modelem tu je opět navenek stejný, avšak mírně vylepšený 108MP hlavní snímač, který podle výrobce nabízí lepší dynamický rozsah a celkově kvalitnější fotografie. Novinkou je každopádně periskopický objektiv s desetinásobným optickým přiblížením a možnost přiblížení i u ultra-širokoúhlého snímače.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Fotografie, které jsou desetinásobně přiblížené, prakticky ani nemají konkurenci. Maximální stonásobný zoom je tu ale stále jen pro parádu, avšak je nutné zmínit, že oproti loňské generaci se dočkal lehkého vylepšení.

Parametry:

  • Hlavní snímač: 108 MP, f/1.8, laserové zaostření
  • Ultra-širokoúhlý: 12 MP, AF, úhel záběru až 120°
  • Teleobjektiv 1: 10 MP, f/2.4, OIS, 3x optický zoom
  • Teleobjektiv 2: 10 MP, f/4.9, OIS, 10x optický zoom

Xiaomi Mi Note 10

S celkovým skóre 121 bodů se Xiaomi Mi Note 10 na podzim chvíli dařilo držet první místo v žebříčku DxOMark. Jeho fotoaparát se totiž skládá z 5 parádních snímačů. Hlavní 108MP snímač se světelností f/1.7 a OIS spojuje 4 pixely do jednoho, díky čemuž se s klidem dokáže postarat o 27-megapixelové fotografie. Překvapí přitom i dvojice telefoto snímačů s optickou stabilizací, přičemž první z nich s rozlišením 12 MP nabízí 2x optický zoom a druhý s rozlišením 8 MP až 5x optický zoom.

Xiaomi Mi Note 10

Ty následně doplňuje ještě 20MP ultra-širokoúhlý snímač a 2MP makro snímač. Video v rozlišení 4K je možné natáčet pouze při standardních 30 snímcích za sekundu. Důvodem je bohužel použití čipsetu střední třídy Qualcomm Snapdragon 730G. Při natáčení ve Full HD (1080p) je každopádně možné natáčet krátká videa i při frekvenci 240 fps. Nechybí pak ani možnost zpomalených 720p videí s frekvencí 960 fps.

Parametry:

  • Hlavní snímač: 108 MP, f/1.7, optická stabilizace obrazu
  • Teleobjektiv 1: 12 MP, f/2.0, 2x optický zoom
  • Teleobjektiv 2: 5 MP, f/2.0, optická stabilizace obrazu, 5x optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 20 MP, f/2.2
  • Makro objektiv: 2 MP, f/2.4

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Model Galaxy Note 20 Ultra je v pořadí druhým Samsungem, který se dočkal 108MP snímače. Tento smartphone je celkově vybaven čtyřmi fotografickými snímači, přičemž ten hlavní z nich disponuje i optickou stabilizací obrazu, což se hodí především v noci, případně při natáčení videa. Opět ani v tomto případě nechybí skvělý, a především přirozený efekt rozmazání pozadí. Fotografie, které vycházejí z hlavního objektivu, patří mezi to nejlepší. Nabízejí totiž dostatek detailů a výborný dynamický rozsah. To pak samozřejmě platí i pro noční fotografie. Ty jsou opět detailní, šum je velice dobře korigován a barvy jsou v rámci možností reálné, někdy ale přespříliš teplejší.

1520_794_GalaxyNote20Ultra

Parametry:

  • Hlavní snímač: 108 MP, f/1.8, optická stabilizace obrazu
  • Teleobjektiv: 12 MP, f/3.0, 5x optický zoom, optická stabilizace obrazu
  • Ultra-širokoúhlý snímač: 12 MP, f/2.2

Huawei Mate 40 Pro

Telefon Huawei Mate 40 Pro se řadí mezi to nejlepší, co se na současném trhu nachází, což samozřejmě potvrzují i testy na DxOMark. Tento model nabízí nejrůznější funkce a jeho fotoaparát je naprosto dominantní. Mate 40 Pro staví především na kvalitním hlavním snímači se spoustou pixelů a skvělou stabilizací obrazu. Mezi jeho další přednosti se řadí rychlé ostření a možnost zachycení perfektních nočních fotografií. Ty jsou v některých případech dokonce tak dobré, že pro jejich vyfocení ani nepotřebujete aktivovat speciální noční režim.

Huawei Mate 40 Pro

Parametry:

  • Hlavní snímač: 50 MP, f/1.9, PDAF, OIS
  • Periskopický snímač: 12 MP, f/3.4, PDAF, OIS, 5x optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 20 MP, f/1.8, PDAF

Apple iPhone 12 Pro Max

Jak jinak uzavřít tento článek, než oblíbenou vlajkovou lodí cupertinského giganta Apple. iPhone 12 Pro Max konkrétně nabízí tři snímače, respektive tedy hlavní, ultra-širokoúhlý a teleobjektiv. Tento telefon dokáže konkrétně překvapit nesmírně kvalitními fotografiemi přes den i v noci. Zajímavostí ale je, že všechny snímače nabízejí „pouze“ 12 MP, přičemž v případě hlavního objektivu a teleobjektivu je také k dispozici optická stabilizace obrazu.

iPhone 12 Pro Max

Novinkou je pak pokročilý LiDAR skener pro měření hloubky ostrosti, který se dokonale hodí například pro rozostření pozadí, anebo pro přidání nočního režimu v případě širokoúhlého snímače.

Parametry:

  • Hlavní snímač: 12 MP, f/1.6, optická stabilizace obrazu
  • Teleobjektiv: 12 MP, f/2.2, 2,5x optický zoom, optická stabilizace obrazu
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 12 MP, f/2.4, 120° úhel

Který z těchto modelů je vašim favoritem?

Prvotřídní telefon si žádá prvotřídní servis

Telefony bohužel nejsou nerozbitné. Mnohdy stačí zlomek vteřiny a poškození je například vinou pádu na světě. Proti takovým případům je vhodné se bránit například použitím tvrzeného skla či krytu, které tyto problémy mohou redukovat. Co ale dělat, když skutečně dojde k nejhoršímu? V takovém případě je nutné se obrátit na servis. Prvotřídní služby v našich končinách nabízí renomovaný iLoveServis, který si bez zaváhání poradí s opravou i těch nejnovějších chytrých telefonů.

O kvalitách iLoveServis hovoří především sami zákazníci, kteří jsou se službami nadmíru spokojeni. To mimochodem potvrzuje téměř 2 tisíce recenzí na Facebook stránkách servisu, kde hodnocení dosahuje 4,6 hvězdiček z 5. V případě problému tedy stačí váš telefon zanést na jednu z 11 poboček, anebo využít možnosti svozu zdarma. Servis si zakládá především na rychlosti a profesionalitě, díky čemuž dokáže běžné problémy opravit s klidem na počkání.

Služby iLoveServis naleznete zde

Dnes nejčtenější

.