Zavřít reklamu

Pětice čínských studentů skončila ve vězení poté, co jeden z nich dokázal odhalit chybu v objednávkové aplikaci KFC, aby získal neomezený přístup k jídlu a nápojům zdarma. Protože se mu kuřata po pár dnech přejedla, začal jídlo prodávat svým spolužákům, což mu během šesti měsíců vyneslo v přepočtu zhruba 200 000 korun. O to, jak lze obejít objednávkový systém v aplikaci KFC se navíc podělil s dalšími čtyřmi přáteli, kteří neváhali a objednali postupně jídlo za dalších zhruba 300 000 korun, které po vzoru svého kamaráda taktéž prodávali spolužákům.

Když KFC zjistilo po půl roce, že dodalo pěti uživatelům jídlo za půl milionu korun, které nikdy neobdrželo, začalo zkoumat, v čem je problém. Nakonec se vývojářům aplikace pro KFC podařilo přijít na to, že studenti dokázali využít chyby a objednávat tak jídlo zdarma, které se však v restauraci tvářilo jako standardně uhrazená objednávka. Pro pětici studentů si nakonec došla policie a soud jim vyměřil proklatě přísné tresty. Hlavní padouch velké kuřecí loupeže označovaný jako student Xu byl odsouzen ke dvěma a půl roku vězení a dostal pokutu 15 000 korun, zatímco jeho další kumpáni byli odsouzeni k vězení na dobu mezi 13 až 24 měsíci.

Po odsouzení pětice mladíků se na čínském diskusním fóru Weibo strhla obrovská diskuse o výši trestu. Ten se většině diskutujících zdál příliš tvrdý. Navíc s ohledem na to, že aplikace zkrátka obsahovala chybu, které pouze dokázali studenti využít. Nejednalo se tedy o žádné hackování nebo nějaké úpravy zdrojových kódů samotné aplikace. Soud však rozhodl, že metoda, kterou využili, je kriminální a využili nesoulad dat v objednávkových systémech KFC pro to, aby spáchali podvod, z čehož pramení i výše trestu.

Dnes nejčtenější

.