Zavřít reklamu

Ať už zrovna píšete závěrečnou práci, anebo jakýkoliv jiný text, tak zajisté relativně často využíváte funkci kopírovat a vložit. Tuto funkci lze samozřejmě využít i při práci se soubory, složkami a ostatními daty. Pro ulehčení celého postupu pak lze využít klávesové zkratky Command + C či Command + V, které patří mezi nejznámější na světě. Mnoho z nás si bez kopírování a vkládání nedokáže představit každodenní život. Co když ale na Macu jednoho dne o možnost kopírování a vkládání přijdete a nebudete tuto funkci moci využít?

Jak na Macu opravit nefunkční kopírování a vkládání

Pokud se v rámci macOS snažíte cokoliv zkopírovat a nedaří se vám obsah vložit, tak je dost možné, že došlo k zaseknutí tzv. schránky. Jedná se o jakousi paměť, do které se ukládají data, která zkopírujete. V paměti se pak uchovávají do té doby, až je něčím přepíšete. Problém lze jednoduše vyřešit vynuceným ukončením procesu, který schránku zprostředkovává – postup je následující:

  • Prvně je nutné, abyste na Macu otevřeli nativní aplikaci Monitor aktivity.
    • Učiníte tak v Aplikacích ve složce Utility, popřípadě aplikaci spustíte přes Spotlight.
  • Jakmile Monitor aktivity spustíte, tak klepněte do textového pole pro vyhledání vpravo nahoře.
  • Pomocí tohoto pole pak vyhledejte proces s názvem pboard.
  • Poté, co proces vyhledáte, tak na něj klepněte, čímž dojde k jeho označení.
  • Ukončení procesu pak provedete tak, že klepnete na ikonu křížku v levém horním rohu.
  • Nakonec se objeví dialogové okno, kde stiskněte tlačítko Vynutit ukončení.

Pomocí výše uvedeného postupu lze tedy na Macu resetovat proces, který se stará o funkčnost schránky a funkce kopírovat a vložit. Nyní se můžete pokusit kopírování a vkládání vyzkoušet – mělo by fungovat. Problém s kopírováním a vkládáním lze na Macu samozřejmě vyřešit také restartováním celého zařízení. Pro většinu z nás je ale restartování či vypnutí jablečného počítače zdlouhavé. Namísto toho klasicky jen zaklopíme víko, anebo Mac uspíme. Pokud bychom totiž měli rozpracovanou nějakou práci, tak bychom před restartem museli soubory zdlouhavě ukládat, a po startu je pak opětovně spouštět, což není pohodlné.

Dnes nejčtenější

.