Zavřít reklamu

V úterý Apple rozeslal dlouho očekávané pozvánky na první letošní Keynote. Ta se uskuteční již příští úterý od 19:00 našeho času v Divadle Steva Jobse. Jedním z produktů, který by si mohl (a měl) v tento den odbýt svou premiéru, je i AirTag – tedy první lokalizátor v historii Applu. V následujících řádících si proto společně shrneme, co vše o něm již víme a tudíž i to, co od nich celkově očekáváme.

Vzhled

Díky velkému úniku informací o AirTagu z uplynulých týdnů je jeho design již prakticky jasný. Vypadat má s trochou nadsázky jako velká čočka, která se bude dle všeho skládat ze dvou částí, díky čemuž jí bude možné „připnout“ k různým předmětům. Jak velký produkt bude sice v tuto chvíli není jasné, avšak vzhledem k tomu, že se má typově podobat ostatním lokalizátorům na trhu, dají se u něj čekat rozměry velmi malé. Překvapující by nebyla velikost podobná dvacetikoruně či padesátikoruně. Pokud by vás pak zajímal výrobní materiál, počítá se s kovem, které bude z jedné strany obarven na bílo a z druhé pak zanechán v klasickém lesku, který rozbije logo Applu.

Funkce

Jelikož se má jednat o lokalizátor, hlavní funkcí produktu bude pomoci s lokalizací jimi „označených“ předmětů. Ta bude probíhat skrze aplikaci Najít a to ve stejném stylu, ve kterém nyní funguje například zobrazování polohy vašich jednotlivých zařízení, potažmo vašich přátel. Je však potřeba zdůraznit, že jelikož nebude produkt disponovat připojením k mobilní síti, bude jeho funkčnost značně omezená – zvládnout by totiž de facto měl „jen“ upozornit na to, že jste například předmět označený AirTagem někde zapomněli, jelikož se lokalizátor odpojí od vašeho iPhonu. Na druhou stranu, právě tato funkce je ve výsledku pro běžného uživatele i nejužitečnější, jelikož je v klasickém životě nejvyužitelnější. Kromě schopnosti „dát vědět o tom, že uživatel něco zapomněl“, by měl být AirTag vyhledatelný skrze AR rozhraní v aplikaci Najít.

Nabíjení a výdrž

Ještě nedávno se počítalo s tím, že se u AirTags dočkáme vyměnitelných knoflíkových baterií. Podle nynějších informací to však vypadá, že se nakonec přeci jen Apple rozhodne pro nasazení klasického nabíjecího akumulátoru, na který jsme zvyklí z jeho ostatních produktů. Ten by se měl nabíjet pomocí magnetického nabíjecího kabelu pro Apple Watch a to zřejmě jen jednou za čas. Energetická náročnost AirTagu totiž nebude nikterak vysoká, jelikož jej bude vytěžovat de facto jen propojenost s telefonem a potažmo „vyživování“ čipu U1, který bude sloužit k jeho přesnější lokalizaci v prostoru u novějších Apple produktů vybavených stejným čipem. Neočekáváme proto, že bychom AirTagy dobíjeli častěji než jednou měsíčně. Vyšší frekvence by ostatně byla u podobného produktu poměrně nekomfortní.

Cena

Právě cena byla v posledních měsících jedním z hlavních strašáků tohoto produktu a to přestože ještě ani nebyl světu oficiálně odhalen. Mnozí jablíčkáři se totiž velmi báli toho, že by jí mohl Apple velmi přepálit a tím tak produkt, který se z hlediska využitelnosti jeví poměrně zajímavě, zabít hned po startu jeho prodejů. Nutno však podotknout, že první úniky cen tomu hodně nasvědčovaly – hovořilo se totiž o částkách pohybujících se mezi 69 a 99 dolary, což je výrazně více, než za kolik prodává své lokalizátory konkurence. Jak se však nyní zdá, tak horké to s cenou nakonec nebude. Podle posledního úniku by se totiž měla pohybovat mezi 39 a 49 dolar, což v jablečném přepočtu na koruny znamená někde kolem maximální hranice 1290 Kč. Za 1290 Kč totiž Apple v Česku prodává i řemínky k Apple Watch, které má v USA oceněné právě na 49 dolarů.

Jak tedy můžete sami vidět, nejasností okolo AirTags je stále relativně dost, avšak to samé se dá říci naštěstí i o uniklých informacích, které již máme k dispozici. Kde je pravda nicméně ukáže až úterý, které nám (snad konečně) AirTags přinese. Pokud se ani vy stejně jako my nemůžete Keynote dočkat, sledujte náš magazín a nechte si ujít žádné novinky, které právě s touto tiskovou konferencí, ale i s jinými tématy ze světa Applu souvisí. Následující dny totiž budou skutečně úrodné.

Dnes nejčtenější

.