Zavřít reklamu

Tak jsme se konečně dočkali. O možném testu prototypu vesmírné lodi Starship zvaném SN10 se hovoří již více než týden. Teprve až dnes ale vypadá, že se opravdu uskuteční. Test bude sestávat ze skoku do určité výšky, řízeným pádem a následným přistáním. Doufejme, že test dopadne lépe než minule, kdy SN9 nezvládl přistávací manévr a explodoval. Start by měl začít možná už 19:25 našeho času. Spíše ale počítejme s několika odloženími, stejně jako u SN9. Níže naleznete odkazy, které test sledují živě.

Aktulizace: Start se nakonec s mnohahodinovým zpožděním uskutečnil. Test byl úspěšný a prototyp SN10 přistál. Povedlo se tak na třetí pokus a jde o velký skok vpřed v celém programu. Snad se vám čekání vyplatilo. Senzace!

Aktualizace 22:07: Elon Musk na Twitteru řekl, že start SN10 byl přerušen kvůli konzervativnímu hornímu limitu tahu. Limit bude tedy navýšen a poté by mohl nastat nový pokus o start.

Aktualizace 21:45: Start byl odložen na neznámý čas. Pořád ale existuje šance, že se poletí dnes.

Aktualizace 21:17: Vypadá to, že se start nezdařil.

Aktualizace 20:16: Podle CNBC je start zpožděn také kvůli potížím s odvzdušňovacím ventilem.

Aktualizace 19:58: Obloha nad místem startu se pomalu vyjasňuje.

Aktualizace 19:38: Údajně se poletí nejdříve ve 21:00. Startovní oblast byla zřejmě narušena vozidlem.

Aktualizace v 19:24: Odpočítávání bylo pravděpodobně pozastaveno. Okno pro let se ale zavře až přibližně ve 23:00 našeho času.

Více bleskovek

.