Zavřít reklamu

FTP je v informačních technologiích protokol, který je hojně využíván pro přenos souborů mezi počítači a servery. Pokud jste někdy například pracovali na vývoji nějakých webových stránek, popřípadě pokud jste z jakéhokoliv jiného důvodu museli někdy nahrát vzdáleně nějaké soubory z vašeho počítače na jiný počítač či server, tak už jste zajisté alespoň jednou FTP využili. Různí poskytovatelé nabízí online FTP klienty, které sice nemusíte instalovat, avšak na druhou stranu nedisponují tolika užitečnými funkcemi. Jestliže FTP využíváte často pro přenos dat mezi hned několika různými servery, tak byste měli sáhnout po nějakém z dostupných klientů. V tomto článku se společně podíváme na 5 nejlepších z nich.

Cyberduck

Mezi jeden z nejrozšířenějších FTP klientů pro Mac patří Cyberduck. V rámci této aplikace můžete jednoduše prohlížet a spravovat obsah, který je uložen pomocí SFTP, WebDAV, Dropbox, OneDrive, Amazon S3, Backblaze B2 a mnoha dalších. Uživatelské rozhraní je relativně příjemné, každopádně si na něj prvně musíte zvyknout. Cyberduck spolupracuje se službou Cryptomator, pomocí které dochází k šifrování souborů a složek před tím, než se uloží na cloudové úložiště. Samotné hlavní okno aplikace podporuje různé funkce, například táhni a pusť, kromě toho můžete využít filtrování jednotlivých serverů. Cyberduck je k dispozici naprosto zdarma, nemusí však nutně vyhovovat všem.

Cyberduck stáhnete zde

FileZilla

Co se týče aplikace FileZilla, tak si osobně myslím, že se jedná o nejlepšího FTP klienta pro macOS. Osobně jej totiž používám již po dobu několika let a troufnu si říct, že bude vyhovovat většině z vás. Nabízí velice jednoduché uživatelské rozhraní, ve kterém se velmi rychle zorientujete. Kromě FTP protokolů podporuje FileZilla také nahrávání na Dropbox, OneDrive a další. Aplikace po spuštění zobrazí známé rozložení na dvě poloviny, kdy v jedné polovině máte první umístění, například nějakou složku na Macu, a ve druhé pak samotný vzdálený server. Díky tomu je práce se soubory a složkami opravdu velmi jednoduchá. FileZilla podporuje také zobrazování skrytých souborů, což se hodí i v rámci macOS. Díky rozložení se můžete klidně připojit ke dvěma serverům zároveň a přesouvat mezi nimi data. Samotnou aplikaci si můžete zabezpečit pomocí hesla. V základní verzi, která bude dostačovat většině z vás, je aplikace zdarma. Za profesionální funkce si pak musíte připlatit.

FileZilla stáhnete zde

ForkLift

Pokud potřebujete pracovat v rámci několika vzdálených úložišť, tak není úplně vhodné, abyste pro každé z nich měli zvlášť otevřené okno. Kvůli tomu se můžete prakticky okamžitě ve všech oknech ztratit a ztratit chuť vůbec něco dělat. Takto neefektivně funguje například Finder, který je pro správu vícero vzdálených úložišť nepoužitelný. Pokud vám však vzhled a prostředí Finderu vyhovuje, tak můžete využít aplikaci ForkLift. Jednoduše řečeno lze ForkLift považovat za Finder na steroidech. Nechybí zde rozložení na dvě poloviny, stejně jako v případě FileZilla. Na levé straně se pak nachází boční panel, ve kterém získáte rychlý přístup k serverům, diskům, složkám a souborům. ForkLift mimo jiné podporuje také funkci táhni a pusť mezi jednotlivými servery. ForkLift mimo jiné nabízí utilitu pro správné odinstalování aplikací, což se může hodit. V rámci 14 dnů je ForkLift k dispozici zdarma, poté si jej musíte zaplatit.

ForkLift stáhnete zde

CrossFTP

Klient CrossFTP je jednoduchý FTP klient, který je k dispozici na macOS i Windows. Kromě FTP dokáže pracovat také s cloudovými úložišti. CrossFTP nabízí klasické uživatelské rozhraní, které je velmi podobné tomu z aplikace FileZilla. To znamená, že i v tomto případě je okno aplikace rozděleno na dvě poloviny s tím, že na první polovině se nachází první umístění a na druhé zase jiné umístění. Díky tomu můžete velmi jednoduše a rychle spravovat data na dvou umístěních zároveň. Uživatelské rozhraní si každopádně můžete jednoduše přizpůsobit tak, aby vám co možná nejvíce vyhovovalo. CrossFTP nabízí funkci pro naplánované odeslání dat a mnoho speciálních funkcí, které byste ve výše zmíněných FTP klientech hledali jen horko těžko. Všeobecně je CrossFTP určeno především pro větší organizace. Základní verze je zdarma, za tu rozšířenou si budete muset zaplatit.

CrossFTP stáhnete zde

Transmit

Poslední aplikací v našem seznamu nejlepších FTP klientů pro Mac je Transmit. Tato aplikace vám umožní provádět správu dat na více serverech zároveň. Kromě klasických FTP protokolů v podobě SFTP a WebDAV podporuje Transmit také správu dat na různých cloudových úložištích. I v tomto případě se můžete těšit na klasické rozdělení do dvou polovin, které však v tomto případě nabízí několik funkcí navíc. Díky klientu Transmit si můžete jednotlivé přidané servery uložit také do okna Finderu a jednoduše s nimi pracovat. Nechybí samozřejmě podpora funkce táhni a pusť a další. Před přenosem souborů si poté můžete nastavit různá pravidla a výjimky, například můžete určit, že se nepřesunou soubory s konkrétní příponou a další. Transmit je k dispozici zdarma na týden, poté si aplikaci musíte koupit.

Transmit stáhnete zde

Dnes nejčtenější

.