Zavřít reklamu

Ačkoliv se to možná bude zdát až k nevíře, od představení nové verze operačního systému iOS s označením 15 nás v tuto chvíli dělí méně než půl roku. K jeho odhalení totiž zcela určitě dojde na vývojářské konferenci WWDC, kterou Apple pořádá každoročně v červnu – zpravidla pak na jeho začátku. Pojďme si tedy nyní společně zaspekulovat nad tím, co by mohlo v iOS 15 dorazit a potažmo co bychom my v něm moc rádi viděli. 

Větší možnosti přizpůsobení

Přestože jsou doby, kdy nebylo možné z hlediska operačního systému iPhony téměř přizpůsobit k obrazu svému, stále je v tomto směru rozhodně na čem pracovat. Na mysli mám například nemožnost změny ikon pro aktivaci fotoaparátu či svítilny na bezrámečkových iPhonech, na kterou někteří jablíčkáři nadávají už od jejího zavedení, jelikož jim je třeba svítilna naprosto k ničemu. Kdyby tedy Apple umožnil nastavit vlastní možnosti rychlé aktivace, rozhodně by tím zpět krok neudělal, ba naopak. Totéž v bledě modrém pak platí i pro Dark Mode, který je i několik let po svém uvedení na iPhony relativně nesjednoceným prvkem. Zatímco některé aplikace lze totiž nastavit ručně na černou či bílou v pozadí, jiné kopírují nastavení systému, což však může být ve výsledku celkem nepříjemné. Kdybychom se tedy dočkali možnosti nastavit si ručně tmavý režim u každé aplikace zvlášť přímo přes sekci v Nastavení, též by to vůbec špatné nebylo. Za zvážení by dle mého stála i možnost úpravy stavového řádku, ve kterém bych rád viděl procenta baterie. Ty by mohl buď Apple umístit přímo do baterky, nebo by mohl právě promícháním informací ze stavového řádku umožnit zvětšení místa v něm a následné přidání procent. Například takový operátor mi přijde v řádku svým způsobem zbytečný, když ve druhém “rohu” iPhonu vidím sílu příjmu signálu, ze které logicky vyvodím, že k síti připojený jsem. Zkrátka a dobře, možností ke zlepšení je hromada.

Lepší widgety

Přiznám se, že na widgety jsem se po jejich červnovém představení velmi těšil, ale když jsem si s nimi začal více hrát, byl jsem z nich spíše zklamán než nadšen. Stále si sice stojím za tím, že dokáží uživatelům využívání iPhonů usnadnit, avšak rozhodně ne tak, jak by byly schopné. Je velká škoda, že pro ně Apple “předdefinoval” jen určitá místa na ploše iPhonu a nedovoluje s nimi tedy v tomto směru daleko lépe pracovat. Též mě vcelku štve, že si nemůžu dát widget na výšku, ale lze to jen na šířku. Právě zobrazení na šířku ale zkrátka někde tak úplně smysl nedává – například u Akcií je zkrátka lepší číst seznam ve widgetu na výšku. Zde je tedy prostor ke zlepšení opravdu obrovský. 

Velké vylepšení by mohla dostat i editace již nasazených widgetů, který mi přijde neuvěřitelně krkolomná a zasloužila by si zjednodušení. Nejlepší možností editace a de facto i jedinou je totiž v tuto chvíli smazání již nasazeného widgetu č sady widgetů a následné nasazení přepracované verze, což mi zrovna komfortní nepřijde. Stejně tak by stálo za zvážení ještě větší “zinteraktivnění”, kdy by bylo možné přes widgety interagovat s aplikacemi daleko více než je mít jen jako rychlé přístupy do nich, potažmo ukazatele některých důležitých informací z nich. 

Widgety v iOS 14

Multitasking, který za něco konečně stojí

Zatímco androidí telefony se jich relativně pokročilým multitaskingem ve formě možnosti spustit si vedle sebe či “na sobě” dvě aplikace chlubí, iPhony nikoliv. Abych byl upřímný, toto zdráhání se Applu absolutně nechápu, jelikož žijeme v době, kdy mají všechny telefony v jeho nabídce vyjma SE 2 a 12 mini opravdu velké displeje, na kterých by se se dvěma spuštěnými aplikacemi pracovat zcela určitě dalo. Problém by to pro Apple nebyl navíc ani z hlediska výkonu či RAM, jelikož se iPhony pyšní skutečně výkonným hardwarem konkurujícím i některým počítačům. Jako každý rok se tedy budu i příští rok v červnu modlit za to, aby se Apple konečně smiloval a přinesl na iPhony multitasking podobný tomu z iPadů. Přeci jen, je lepší mít jeho podporu a nevyužívat jej, než jej nemít a pak lamentovat, že jej tím pádem nemohu v případě nutnosti využít. 

Česká Siri

Česky hovořící umělá asistentka Siri je už de facto naším tradičním požadavkem na nadcházející iOS a proto nemůže chybět ve výčtu ani letos. Jasně, angličtinou vládnou mnozí z nás, ale ruku na srdce – opravdu se nám chce s telefonem nastaveným v češtině komunikovat v České republice jiném jazyce než v naší mateřštině? Jsem přesvědčen o tom, že naprosté většině z nás zkrátka ne a proto by si zde česky hovořící Siri uplatnění jistojistě našla. Mnozí z vás určitě namítnou, že jsme svou velikostí pro Apple nezajímavý trh, což je svým způsobem pravda. Má mě však tohle jakožto zákazníka, který Applu platí za jeho produkty, vlastně vůbec zajímat? Popravdě si to nemyslím a sobecky řeknu, že českou Siri z přes tohle všechno zkrátka vidět chci. Jak se však naštěstí zdá, práce na ní již běží a tak není absolutně nereálné, že bychom se jí v příštím roce nedočkali. 

Chytřejší Lock Screen

Moc se mi líbí, jak má Apple nastavenou ranní zamknutou obrazovku iPhonu – tedy konkrétně přivítání a zobrazení počasí na ní. Byl bych proto moc rád, kdybychom se v iOS 15 dočkali určitého rozvoje v tomto směru a to například ve formě reakcí na události v kalendáři, kdy by nám Lock Screen ukázal kromě počasí u nás i počasí v místě destinace, do které se po probuzení vydáme. Rovněž by mě neurazilo ani zpřehlednění příchozích notifikací, které by mohly být tříděny  pod jednotlivé ikony či složky podle toho, jak s danými službami, potažmo vlákny v nich uživatel dlouhodobě interaguje. Jinými slovy, strojové učení a AI by pochopilo, že ze sta odběratelů na Twitteru nejvíce sleduji asi čtyři účty, jejichž notifikace by mi řadilo dopředu či do hlavní složky notifikací a ty zbylé pak do vedlejší, totéž by pak šlo zcela určitě nastavit i z zpráv z iMessage, Messengeru a tak podobně, díky čemuž bych se zkrátka a dobře vždy dozvěděl nejdříve o tom nejdůležitějším či mě nejbližším. Bylo by sice určitě potřeba vytvoření i možnosti ručního přizpůsobení, které by AI brala v potaz, ale to by určitě nebylo nikterak problematické. 

Dnes nejčtenější

.