Zavřít reklamu

Máte rádi historické Apple produkty? Pak vás následující řádky jistojistě potěší. Na Twitteru uživatele @DongleBookPro, který se zaměřuje na sbírání historických Apple produktů a prototypů, se totiž před pár hodinami objevily snímky prototypu původního Macintoshe s průhledným tělem, díky kterému si tak můžeme udělat o jeho komponentech dokonalou představu. 

Původní Macintosh byl představen v roce 1984 a to mimo jiné i ikonickou reklamou Ridleyho Scotta “1984”, která odkazovala na stejnojmenný Orwellův román. Apple svůj stroj, který dostal později označení Macintosh 128K, tehdy prodával za 2495 dolarů, což by dnes byla částka pohybující se kolem 6000 dolarů – tedy asi 138 000 korun. O levnou záležitost se tedy v žádném případě nejednalo, ba právě naopak. 

Standardním opláštěním stroje je béžový plast, který tak nahlédnutí do jeho útrob zcela znemožňuje. U starších prototypů však Apple používal právě plast čirý, díky čemuž si můžeme i u toho zachyceného na snímcích detailně prohlédnout, jak byly uspořádány jeho vnitřní komponenty a potažmo i to, jak nehospodárný Apple tehdy s místem byl – v bedně stroje jsou totiž spousty volného místa, které bychom v Macích dneška hledali marně. 

Ačkoliv není stroj z fotek zatím určený k prodeji, jeho majiteli by v takovém případě vynesl už nyní pořádný balík. Velmi draze se totiž v současnosti prodávají i standardní Macintoshe, natož podobně vzácné prototypy, kterých koluje po světě jen pár. Určitě tedy nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že se na fotkách nachází stroj s hodnotou několika milionů korun. 

Dnes nejčtenější

.