Zavřít reklamu

Společnost Apple neumožňuje provozovatelům herních streamovacích služeb, aby umístili své aplikace do  App Storu. Uživatelům tak nezbývá nic jiného, než využívat alternativní způsoby připojení k těmto službám. V iOS App Storu se ale nacházel webový prohlížeč s názvem Stadium, jehož prostřednictvím bylo možné připojit se ke službě Google Stadia.

Vývojář Zachary Knox, který za aplikací Stadium stojí, dokázal vyvinout systém, s jehož pomocí se podařilo obejít přísná omezení App Storu a umožnit uživatelům hrát hry v rámci Google Stadia. Samozřejmostí byla i integrace herních ovladačů. Knox ale toto pondělí uvedl, že se společnost Apple chystá jeho aplikaci z App Storu odstranit. Důvodem má být to, že se Applu „nelíbí“ to, čeho Knox dosáhl prací s WebKitem. Knoxovi se podle jeho vlastních slov podařilo zmíněný vývojářský nástroj připojit k frameworku GameController, a tím pádem také k Bluetooth ovladačům. V průběh uplynulých tří týdnů zaznamenala Knoxova aplikace téměř 15 tisíc stažení.

V době psaní tohoto článku App Store uváděl, že aplikace Stadium není k dispozici v jeho české verzi. V zahraničních verzích App Storu by nicméně měla být stále ještě k dispozici. Po stažení aplikace Stadium uživatel provede potřebná nastavení také na svém Macu, přihlásí se ke svému Stadia účtu, a poté může hrát na svém iOS zařízení téměř s jakýmkoliv ovladačem. Software nabízí podporu ovladačů s certifikací MFi a ovladačů Xbox One S a DualShock 4. Společnost Apple ve svém prohlášení uvedla , že respektuje kreativitu vývojářů, ale že porušování pravidel App Storu by mohlo znamenat také bezpečnostní riziko. V případě prohlížeče Stadium dochází k úpravě nastavení soukromí Bluetooth připojení, a rozšiřuje příslušnou autorizaci na celý web, zatímco podle pravidel by měla být autorizována pouze jedna aplikace. Podle Applu tak Stadium vystavuje uživatele zvýšenému riziku útoku.

Dnes nejčtenější

.