Zavřít reklamu

Komerční sdělení: P2P půjčky umožňují půjčování peněz mezi dvěma fyzickými osobami. Výhoda je zřejmá – žadatel se nemusí přizpůsobovat podmínkám bank. Pro zájemce o peníze je to většinou dostupnější a levnější varianta než klasické bankovní produkty.

Investování fb
Zdroj: Unsplash

Co z toho ale má investor? V první řadě samozřejmě peníze. P2P je investice, která má jednu velkou výhodu: konečný výnos znáte dopředu.

Jak a kde investovat do P2P půjček?

Stačí se registrovat na některé z P2P platforem. Pak už můžete vybírat z mnoha projektů, do nichž lze investovat.

Samotná půjčka se povětšinou vypořádá mezi vámi a platformou. Peníze pošlete provozovateli P2P webu, který vám pak vrací splátky s příslušným úrokem.

Jde o poměrně jednoduchý princip, který má v ideálním případě výhodu pro každou ze stran.

  1. Žadatel získá finance snáz a za nižší náklady
  2. Provozovatel platformy inkasuje komisi
  3. Investor obdrží výhodný úrok

Investice do půjček nabízí např. česká platforma Bondster.

Bondster
Zdroj: Bondster

Výhody P2P půjček pro investory

Půjčování peněz byl vždy výnosný byznys. Díky internetu je dnes otevřený prakticky každému, kdo má alespoň trochu volných peněz.

Jaké výhody P2P přináší?

  • Předem dané podmínky – již dopředu znáte celkový výnos a dobu trvání půjčky
  • Můžete si vybrat komu peníze půjčíte – máte možnost půjčit například na účel, který považujete za prospěšný
  • Nízký vstupní práh – je možné investovat již řádech nižších tisíců korun

Rizika P2P půjček

Každá investice má samozřejmě i svá rizika. Co vás zde může potkat, je např. nesplácení ze strany dlužníka. Jako investor ovšem máte řadu možností, kterými lze rizika snížit. V závislosti na podmínkách každé platformy můžete například:

  • Rozložit riziko mezi více půjček – většinou nemusíte půjčovat celou částku, kterou žadatel potřebuje. Na půjčku se často skládá více investorů dohromady. Když rozdělíte svůj kapitál mezi více půjček a více poskytovatelů, tak vás jeden neplatič tolik neohrozí
  • Využít pouze zajištěné půjčky – některé platformy nabízí půjčky jištěné nemovitostí nebo s garancí odkupu (platforma Bondster)
bondster macbook pro
Zdroj: SmartMockups

P2P investice do půjček jsou zajímavým způsobem, jak dosáhnout předem definovaného výnosu. Při správném přístupu navíc zvládnete rizika omezit na přijatelnou míru.

Vezmeme-li v úvahu průměrné výnosy mezi 5 – 15 % ročně, tak je P2P ostrou konkurencí pro všechny spořicí účty a další běžné bankovní produkty.

Podívejte se zde, jak investice do půjček fungují na Bondster s vkladem od 100 Kč.


Magazín Letem světem Applem nenese za text výše žádnou odpovědnost. Jedná se o komerční článek, jehož dodavatelem (v plném znění spolu s odkazy) je inzerent. 

Dnes nejčtenější

.