Zavřít reklamu

Jednou z věcí, na které společnost Apple klade opravdu velký důraz, je soukromí a bezpečí jejích zákazníků. Není proto divu, že se cupertinský gigant snaží v tomto směru provádět v každé z aktualizací svých operačních systémů nová a nová vylepšení. Jaké změny v tomto směru přinese operační systém iPadOS 14?

Jednou z novinek, se kterými se uživatelé setkají jak u operačního systému iOS 14, tak i v iPadOS 14, jsou indikátory aktivního mikrofonu a kamery. Když bude kterákoliv z aplikací používat mikrofon nebo kameru, zobrazí se v pravém horním rohu barevný svítící indikátor. V Ovládacím centru se pak vždy zobrazí informace o tom, zda některá z aplikací v poslední době použila mikrofon či fotoaparát. Apple vylepšil také funkci Sign in with Apple – u aplikací, které tuto možnost nabízejí, a kde již mají uživatelé vytvořený účet, bude možné přepnout na přihlášení přes Apple. Existující uživatelský účet zůstane zachován. Lepších bezpečnostních opatření se dočkaly i aplikace třetích stran – v App Storu najdete s příchodem operačních systémů iOS 14 a iPadOS 14 sekci, věnovanou soukromí v aplikacích. Uživatelé se v této sekci například dozvědí, jaká data zmíněná aplikace využívá, a k jakému účelu. Opatření má nicméně jeden háček – příslušné informace poskytují sami tvůrci aplikací. Další vylepšení spočívá v zobrazování informací o tom, která aplikace čte a vkládá ze schránky – tyto informace se vždy zobrazí v podobě notifikace v horní části displeje zařízení. V článku, věnovaném Safari v iPadOS 14, jsme popisovali funkci Tracking Report na webových stránkách, novinkou jsou také doporučení, týkající se hesel. iPadOS 14 vás dokáže informovat o tom, zda je vaše heslo zranitelné, zda jste ho nepoužili na více místech nebo zda nejde odhalené heslo.

Společnost Apple v iPadOS 14 a iOS 14 také rozšíří využití funkcí Face ID a Touch ID, která bude možné běžně využít k bezpečnějšímu přihlašování k účtům a aplikacím. V iPadOS 14 dojde ke zlepšení určování polohy, a v aplikacích budete moci zároveň nastavit, zda chcete sdílet pouze přibližnou, nebo přesnou polohu. Při aktivaci povolení přístupu aplikací k fotografiím na vašem iPadu budete zase moci určit, zda chcete udělit přístup ke všem fotografiím, nebo jen k vybraným snímkům.

Dnes nejčtenější

Další články