Zavřít reklamu

Nedávno představený iOS 14 a jeho odnož pro iPady iPadOS 14 přináší na jablečná zařízení spoustu užitečných novinek, které zpříjemní jejich využívání. Jednou z nich je i přidání nových indikátorů do stavového řádku iPhonů a iPadů, které uživatelům udělají jasno v tom, zda aplikace využívá mikrofon či fotoaparát zařízení. 

Nové indikátory mají podobu barevných puntíků a zobrazí se vždy, když začne aplikace využívat mikrofon či kameru zařízení. Pokud dojde k využití fotoaparátu, má indikátor zelenou barvu. Při využívání mikrofonu je pak indikátor oranžový. Poměrně hezké je i to, že po vyvolání ovládacího centra se při aktivním indikátoru v jeho horní části zobrazí, jaká aplikace mikrofon či fotoaparát využívala či využívá. Díky tomu tak budou mít uživatelé o všem naprosto dokonalý přehled. Možná je jen trochu škoda, že indikátory zobrazené ve stavovém řádku zatím nereagují na dotyk, kterým by bylo možné například instantně vyvolat rozhraní zobrazující využití výše zmíněných částí zařízení. Je však možné, že i na tuto vychytávku Apple myslí a v dalších betách iOS 14 a iPadOS 14 jí představí. 

Novinka je jasným důkazem toho, že Apple velmi dbá na soukromí svých uživatelů a chce jim poskytnout nástroje, díky kterým si jej budou schopni střežit ještě lépe než kdy předtím. Za její nasazení se zřejmě částečně zasloužil i Facebook, který v poslední době řešil velké množství afér ohledně údajných odposlechů přes jeho aplikace, které však jimi nebyly přiznané. Veškeré podobné věci by měly právě indikátory spuštění mikrofonu a fotoaparátu vymýtit. Snad se je tedy vývojářům nepodaří obejít. 

Dnes nejčtenější

.