Zavřít reklamu

Společnost Apple souhlasí se zaplacením odškodného ve výši 53 000 000 dolarů, které poslouží pro urovnání společné žaloby, kterou na Apple ještě v roce 2010 podalo množství zákazníků. Ti se cítili dotčeni tím, že Apple nebral v potaz jejich jednoletou nebo dvouletou záruční dobu a v momentě kdy v servisním středisku technici zkontrolovali čidla vlhkosti v mobilních telefonech iPhone a multimediálních přehrávačích iPhone a zjistili, že jsou tyto čidla aktivní, tedy že telefon došel ke styku s vodou, automaticky neuznali reklamaci.

Problém je v tom, že jak se později ukázalo, čidla mohla změnit barvu z bílé na červenou nebo růžovou i bez toho, aniž by se telefon dostal do kontaktu s vodou. Telefonu totiž stačilo ke změně barvy čidla i vlhčí počasí a ke změně barvy mohlo dojít například i v případě, že jste nechali telefon na kuchyňské lince během přípravy oběda a pára z hrnce způsobila změnu barvy čidla.

Společnost 3M, která čidla vlhkosti pro Apple dodává se oficiálně omluvila a přiznala, že ke změně barvy čidla mohlo dojít i v situaci, kdy se telefon nedostal do kontaktu s vodou. Čidla se u všech modelů iPhone a iPod touch s 30pin dock konektorem nachází jak u dock konektoru, tak i v 3,5mm jack konektoru pro připojení sluchátek. U přístrojů s Lightning konektorem používá Apple pouze jedno čidlo, které se nachází ve sluchátkovém konektoru.

Na podzim roku 2010 Apple po množství stížností a soudních sporů upravil postupy při reklamaci a servisní technici od té doby kontrolují telefon i v případě, kdy indikátor vlhkosti změnil barvu a ukazuje, že telefon přišel do kontaktu s vodou. Od té doby máte také možnost nechat reklamovat telefon, který víte že do kontaktu s vodou nepřišel, ale indikátor změnil barvu. Taková oprava je od roku 2010 posuzována jako standardní záruční oprava nebo tedy v případě iOS zařízení jako výměna swap modulu, což znamená, že v případě uznání reklamace získáte nový přístroj a to i v případě, kdy čidlo ukazuje, že se telefon dostal do kontaktu s vodou. Apple nyní odškodní 53 000 000 dolary všechny, kterým nebyla záruka uznána a podali stížnost u amerického soudu. Ve výsledku by to mělo znamenat, že jednotlivci získají od společnosti odškodné ve výši zhruba 200$ na jedno zařízení.

Apple Warranty Settlement

*Zdroj: wired.com

Dnes nejčtenější

.