Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Na internetu narazíte na stovky návodů jak zhodnotit své peníze díky pochybným projektům, které dříve nebo později skončí a člověk tak přijde o celou investici. Sám mám s tímto typem výnosných „programů“ několikaleté zkušenosti.

V roce 2015 jsem začal s investováním na burze a kapitálem 100 000 . Jako brokera jsem vybral Fio e-broker. Dnes mohu doporučit brokera eToro, kde lze nyní obchodovat akcie zcela bez poplatků. Zvolil jsem si tyto tituly:

  • Johnson & Johnson
  • PepsiCo
  • Coca Cola
  • Procter & Gamble
  • Visa

Všechny tyto tituly vyplácí pravidelnou dividendu (vyplacený podíl na zisku podniku, plynoucí z držby cenného papíru) už mnoho let a pravidelně ji navyšují.

Dividendové portfolium AKCIE

Do každé společnosti jsem vložil zhruba 20 000 Kč. Koncem roku 2015 jsem provedl první nákup akcií Johnson & Johnson a PepsiCo. O pár měsíců později jsem přikoupil zbývající cenné papíry. Veškeré přijaté dividendy chci znovu reinvestovat po dosažení 1 000 USD.

Stav portfolia říjen 2019

Jak vypadalo moje portfolio v roce 2019? Zhodnocení za 4 roky více než 68 % je skvělým výsledkem a příjem z dividend do října činil příjemných 462,3 USD. Pokud bych se rozhodl, že se všech pozic zbavím, přišel bych si na 162 341 Kč.

dividendove-portfolio-vyvoj-02

Stav portfolia březen 2020 – koronavirus

Nejistota, ropná válka a neznámý virus. Tyto události se samozřejmě promítly i v cenách. Nastal velký pokles a to až o 25 % během několika dnů. Jak jsem na tom já? Celková hodnota mých akcií je 155 510 Kč.

dividendove-portfolio-vyvoj

Předtím než nastaly tyto nepříjemné události byla hodnota mé investice téměř 180 000 Kč, což je zapotřebí zmínit.

Co bude dál?

Nic se pro mě nemění, výrazný pokles trhů neberu jako něco extra negativního, ba naopak mohu přikoupit další akcie za mnohem přijatelnější ceny. Dlouhodobé držení akcií a zvyšující příjem z dividend je skvělým pasivním příjmem. Jakmile se trhy vzpamatují bude můj profit ještě vyšší.

Závěr

Pokud Vás investování do akcií zaujalo, doporučuji si pořídit nějaké kvalitní knihy o investování.

Aktualizace mého portfolia můžete dále sledovat na webu Moneyo.

*Investování na finančních trzích je spojené s mnoha riziky, vždy investujte jen tolik kolik jste ochotni ztratit. Tento článek slouží pouze pro vzdělávací účely a v žádném případě nemá sloužit jako doporučení k nákupu či prodeji akcií, indexů, ETF, opcí, cfds, futures či jiných investičních produktů. U 62 % retailových investorů u brokera eToro došlo ke vzniku ztráty při obchodování CFDs.


Magazín Letem světem Applem nenese za text výše žádnou odpovědnost. Jedná se o komerční článek, jehož dodavatelem (v plném znění spolu s odkazy) je inzerent. 

Dnes nejčtenější

.