Zavřít reklamu

Stále se šířící koronavirus a následná karanténní opatření udělaly své a donutily většinu lidí izolovat se doma, což pro některé může představovat peklo na Zemi a pro některé naopak příležitost k tomu dohnat své oblíbené seriály a filmy na Netflixu či jinde. Potom je tu ale ještě třetí kategorie lidských bytostí, kterou jsou hráči. Ti jsou naopak z nuceného pobytu doma z velké části nadšení, jelikož mají konečně příležitost dohrát resty a posvítit si na nové tituly. Pozornost ale čím dál tím více obrací také k herním streamovacím platformám, jimž vévodí Twitch. Zájem o tyto služby roste raketovým tempem a pandemie strmý vzestup jen podpořila a stimulovala. Jaká z těchto platforem je však nejkomfortnější a nejlepší pro dlouhodobé sledování streamerů?

Twitch

Pomyslným králem a nezdolnou konkurencí pro všechny ostatní platformy je Twitch, služba, která tu s námi je již od roku 2011 a nabízí plejádu streamů a možností jak se zabavit. Ne nadarmo se říká, že se jedná o giganta online streamování, platforma totiž nedávno pokořila nový rekord, a to neuvěřitelné 2 miliony simultánních diváků. Dohromady za měsíc Twitch navštíví na několik milionů fanoušků, aby si pustili některého z téměř 4 milionů aktivních streamerů a naladili nějaký z několika set tisíc kanálů. A není divu, služba nabízí takřka nekonečnou škálu funkcí a především intuitivní a minimalistický design, na nějž si rychlete zvyknete. Společnost navíc zbytečně nehází klacky pod nohy ani ambiciózním novým tvůrcům obsahu a naopak se jim snaží pomáhat, což je oproti YouTube příjemná změna. Jedinou kaňkou na kráse může být občas nevybíravý chat. Platforma je totiž regulována a moderována jen zřídka, všechny náležitosti si pak obstarává každý streamer sám, včetně svých vlastních moderátorů, kteří dohlíží na komunikaci mezi diváky. Poměrně transparentní je také systém dobrovolných příspěvků a možnost předplatného u každého z větších kanálů. Na oplátku vám pak Twitch nabídne nejrůznější samolepky, smajlíky a emotikony.

Služba si svůj dvouciferný růst zkrátka zaslouží. Jen za poslední týden počet diváků povyrostl o 10% a to je podle dosavadních prognóz teprve začátek. Pokud však hledáte spolehlivou a takřka neomezenou studnici zábavy, je tato platforma bezpochyby tou nejlepší volbou. Ať už se tedy chystáte tvořit obsah a streamovat, nebo vám postačí některý z mnoha desítek tisíc kanálů, doporučujeme zamířit na oficiální stránky a ozkoušet si službu na vlastní pěst. Nebudete litovat a kdoví, třeba se i rychle vypracujete.

YouTube Gaming

Poměrně kontroverzní roli hraje v odvětví online streamování YouTube Gaming. Tato služba ze stáje Googlu započala svou kariéru již v roce 2015, kdy vyzvala Twitch na pěstní souboj a vrátila se zpět domů s pořádnými pohmožděninami. Platforma byla Twitchem drtivě poražena a skoro to až vypadalo, že se technologický gigant rozhodne vše zabalit a přenechat tento trh konkurenci. Karty se však naštěstí obrátily a projekt stále žije. Příliš velkými čísly sice neoplývá, ale zato nabízí jednoduché rozhraní, podobné samotnému YouTube, spoustu streamerů a především kompletní propojenost se starším bratříčkem. Díky tomu stačí na YouTube jednoduše vybrat možnost živého vysílání a vaše obrazovka se automaticky začne sdílet s celým světem.

Samozřejmě nechybí možnost 4K v 60 snímcích za sekundu, s čímž má Twitch občas mírné problémy. Platformě sice chybí spousta funkcí, na něž jsme v případě konkurence zvyklí, ale zato se může pochlubit jednoduše nastavenými výdělky, které jsou streamerům a tvůrcům obsahu vypláceny pomocí Google AdSense. Jako samostatná jednotka by se YouTube Gaming sice příliš neosvědčilo, ale ve spojení s původním YouTube se jedná o skvělou nástavbu, která vsází především na jednoduchost a transparentnost. Za poslední týden navíc sledovanost díky koronaviru poskočila o 15%, díky čemuž se platforma dostává na právoplatné druhé místo v žebříčku.

Mixer

Třetí a neméně důležitou platformou je Mixer, který spadá pod Microsoft a může se chlubit zejména úzce provázanou komunitou a poměrně dobrou reputací, která službu pozvedá na zcela novou úroveň. Ne, že by byla snad oproti Twitchi a YouTube Gaming prestižnější, ale své partnery si společnost dobře vybírá a nedá na ně dopustit. Platforma je navíc úzce spjata s Windows 10 a Xbox One, díky čemuž je poměrně jednoduché jen zapnout hru a začít okamžitě streamovat. Jako motivace slouží také virtuální měna zvaná Ember, kterou si můžete za reálné peníze pořídit nebo ji získat dalšími způsoby. Tu můžete následně utratit za emotikony, skiny, či jako příspěvek pro svého oblíbence. Hlavní výhodou je však extrémně minimalistické rozhraní, které lahodí očím a rozhodně se v něm neztratíte.

Ač má tedy Mixer poměrně malou komunitu čítající „pouhých“ 69 tisíc streamerů, jejich profesionalita a z velké většiny také kariéra v esportu zajišťuje dlouhodobou zábavu a provázanost. Microsoft se snaží seč může, aby elitní esportové špičky zaujal a podařilo se mu ulovit například legendárního Ninju, jednoho z nejsledovanějších streamerů na Twitchi. Poslední a nejdůležitější funkcí je však možnost živě vysílat až se 4 ostatními kolegy najednou, což z Mixeru dělá naprosto unikátní platformu, která má rozhodně potenciál a bohatou budoucnost. Koncem roku navíc sledovanost poskočila o 33%, což slouží jako předzvěst toho, že strmý růst má služba teprve před sebou.

DLive

Poměrně novým a nepříliš známým hráčem na trhu je také DLive, pozoruhodná služba běžící na technologii blockchain, díky níž je možné nakupovat virtuální mince Lemon a za ně si pořizovat další bonusy a výhody. Na první pohled sice vypadá platforma obyčejně a nepříliš zajímavě, ale snaží se zadívat pozorněji a zjistíte, že se ve své podstatě jedná o nanejvýš originální počin. Až 90.1% zisků jde totiž přímo tvůrcům obsahu, zatímco zbylých 9.9% se rozděluje mezi nejaktivnější členy komunity. Službu si zamilovala i ikona YouTube v podobě PewDiePie, který nešetřil chválou a vyzdvihoval platformu zejména díky její transparentnosti a možnosti odměňovat přínosné uživatele vlastní měnou. Uvidíme, zda se platforma nakonec vyšvihne a zařadí se po bok ostatních gigantů, zatím se však jedná spíše o experimentální projekt, který má zářnou budoucnost teprve před sebou.

Dnes nejčtenější

.