Zavřít reklamu

Zdá se, že nejnovější 16palcový model MacBooku Pro trpí dalším nepříjemným neduhem. Dle podpůrného dokumentu sice dokáže „utáhnout“ dva monitory Pro Display XDR s 6K rozlišením, avšak podle uživatelů je toto tvrzení přehnané a zařízení má po připojení externího displeje problémy i s mnohem nižším rozlišením. Dochází totiž k poklesu výkonu a dalším problémům.

Pokud jste zvažovali, že sáhnete po nejnovějším MacBooku Pro s 16palcovým displejem, měli byste zbystřit. Alespoň tedy v případě, že hodláte u notebooku využívat také sekundární monitor. Podle uživatelů totiž dochází při jeho připojení k poklesu výkonu, a to i v případě, že se jedná o standardní Full HD monitor z dílny jiného výrobce než Applu – nemusí se tedy jednat o XDR Display Pro. Výkon procesoru se propadne z původních 2.3GHz  (či 2.6GHz podle modelu) na zhruba 1.9GHz až 2.3GHz (opět podle modelu). Důvod je jednoduchý – po připojení dalšího displeje MacBook Pro automaticky přepne na dedikovanou grafickou kartu Radeon Pro 5300/5500M, která v tu chvíli spotřebuje 18-20W, zatímco bez externího monitoru si bere pouhých 5W. Při zapojení externího monitoru karta „čerpá“ výkon procesoru, který se v důsledku toho podtaktuje. Kromě toho dochází také k přehřívání a to i navzdory přepracovanému systému chlazení, které novinka nabízí.

Jednou z funkčních možností jak tomuto stavu zabránit je zaklapnout MacBook, díky čemuž bude karta nadále spotřebovávat pouhých 5W. Nicméně se dá předpokládat, že se Applu podaří tento neduh odstranit softwarovou aktualizací. V každém případě se jedná o nepříjemné omezení, kvůli kterému budou muset uživatelé zvyklí na více monitorů alespoň prozatím své zvyky změnit. Alespoň tedy do doby, než se situaci podaří efektivně vyřešit.

Dnes nejčtenější

.