Zavřít reklamu

Výrobce čipů Broadcom se dle dostupných informací chystá odprodat jednu ze svých divizí pro bezdrátové čipové jednotky. Jednat by se mělo konkrétně o divizi zaměřenou na vývoj a výrobu chytrých filtrů používaných ve smartphonech pro zlepšení přijmu signálu. A jelikož je Apple jednak jeho dlouholetým zákazníkem, ale také společností, které má chuť se do budoucna odstřihnout od naprosté většiny svých dodavatelů, začalo se v souvislosti s odkupem hovořit právě o něm. 

Část společnosti, nad jejímž prodejem Broadcom uvažuje, je ve svém oboru naprostá špička. Konkurence po celém světě však sílí, což zřejmě vede přední představitele společnosti k úvahám o prodeji a zaměření se na jiný segment. Celá divize měla během fiskálního roku 2019 příjmy ve výši 2,2 miliardy dolarů, díky čemuž odhadují analytici její cenu na zhruba 10 miliard dolarů. Nejedná se tedy v žádném případě o sumu, která by byla pro Apple jakkoliv nedosažitelná – tím spíš, když je jeho hodnota nyní na historickém maximu. 

Celý prodejní proces je zatím v plenkách a klidně se může stát, že z plánu nakonec zcela sejde a Broadcom si zachová podobu, jakou má nyní. Nicméně podle analytiků je prakticky jisté, že pokud k prodeji dojde, právě Apple bude jedním z hlavních zájemců o koupi už kvůli tomu, že se podle úniků informací vývojem podobných komponent v poslední době zabývá a odkup této divize by tak mohl jeho zkoumání značně urychlit. Kalifornský gigant navíc tvoří zhruba 25 % čistého ročního výnosu Broadcomu, což mu v případném souboji s dalšími zájemci bude velmi pravděpodobně hrát do karet. Ze strohých informací nicméně více zjistit nelze a tak nezbývá než čekat, jak se bude celá situace vyvíjet. 

Dnes nejčtenější

.