Zavřít reklamu

Technologičtí giganti se poslední léta pouštějí čím dál hlouběji do tajů umělé inteligence, od níž si slibují zautomatizování lidského faktoru, usnadnění práce a především způsob, jakým se dá efektivně dohlížet na celé sítě i platformy. Toho využil také Instagram, potažmo Facebook, který se zaměřil zejména na filtrování obsahu pomocí strojového učení. V praxi tento koncept společnost využívá již nějakou dobu, ale doba pokročila a gigant přispěchal s novou funkcí, jež má uživatele na nevhodné příspěvky upozorňovat ještě před samotným odesláním.

Umělá inteligence, respektive hluboké a strojové učení, je všude kolem nás a využívá se v podstatě v každém odvětví. Nejinak je tomu i u sociálních sítí, které na využití podobných technologií závisí a jen díky nim je možné zpracovávat tolik různorodého obsahu. Ten však může být často nevhodný, vulgární, či urážlivý, a proto Instagram přišel s novou funkcí, jež má tento problém nikoliv řešit, ale předejít mu. Ještě před odesláním příspěvku totiž uživatele na případnou nevhodnost upozorní, a nechá tak dotyčného popřemýšlet, zda se vůbec vyplatí komentář na sociální síť nahrávat. Pochopitelně vám obsah aplikace okamžitě nesmaže ani neomezí, jen vám nabídne možnost příspěvek náležitě upravit tak, aby nebyl nijak ofenzivní. Podle oficiálního vyjádření se chce společnost tímto způsobem vyhnout kyberšikaně a nadávkám, kterými se uživatelé navzájem častují.

Zda se prevence mine účinkem, nebo se tímto způsobem podaří výrazně omezit množství nevhodné obsahuje je otázkou budoucnosti. V každém případě se jedná o exemplární ukázku toho, jak technologičtí giganti postupně začínají utahovat šrouby, což sice nemusí být v tomto kontextu na škodu, ale při přílišné opatrnosti by podobná opatření mohla uživatele omezovat. Svoboda projevu má však své hranice a je jen dobře, že místo pouhého smazání příspěvku přišel Instagram s něčím odlišným. Uvidíme, zda se tento netradiční koncept osvědčí v praxi a jestli se ostatní společnosti rychle inspirují.

Dnes nejčtenější

.