Zavřít reklamu

Pokud žijete na Slovensku, tento článek pro vás nebude příliš zajímavý, ovšem drtivá většina našich čtenářů jsou Češi a právě ty by mohlo zaujmout testování, které Facebook zkouší v šesti zemích světa včetně Slovenska. Vzhledem k tomu, že žiji v Bratislavě, jsem součástí testování také a mohu vám říct hned na začátku, že na tento tet Slováci příliš pyšní nejsou. Součástí testu je totiž pouze šest zemí světa a kromě Slovenska sem patří země, které rozhodne nepatří mezi vyspělé. Facebook totiž test spustil v Bolívii, Guatemale, Kambodži, Srbsku, Srí Lance a Slovensku.

Nyní vás asi zajímá čeho se test týká a jak ovlivňuje uživatele a také majitele stránek. Facebook v testu zcela oddělil zobrazení příspěvků od vašich kamarádů a příspěvků od stránek a skupin, které sledujete. To znamená, že na zdi vidíte pod jednou položkou pouze statusy a příspěvky svých přátel a pod druhou položkou pouze statusy a příspěvky od stránek a skupin. Položka, ve které najdete příspěvky stránek a skupin nese název Průzkumník příspěvků a i když Facebook pochopitelně vše zdůvodňuje vlastní filozofií, podle které lidé chtějí mít vše oddělené, hlavní důvod je naprosto jednoduchý. Všem stránkám na Slovensku radikálně klesl počet komentářů, lajků a dalších reakcí na jejich příspěvky. To se pochopitelně odrazilo u mnohých stránek, obzvláště na těch, které mají svůj business založený na sdílení nesmyslů na Facebook také na návštěvnosti samotných webových stránek.

Jak z toho z pohledu majitele stránek ven? Zcela jednoduše, stačí Facebooku za zobrazení vašich příspěvků na zdi čtenářů platit. Nejprve jste tak měli možnost zaplatit za to aby se o vaší stránce dozvědělo co nejvíc lidí a ti ji lajkovali, následně facebook omezil zobrazení vašich příspěvků na pouhé dvě procenta fanoušků a nyní již vaše příspěvky na hlavní zdi nevidí nikdo. Facebook tak chce zkrátka od majitelů stránek další nemalé peníze.

Problém je však v tom, že změnu negativně nevnímají pouze majitelé stránek, ale také samotní uživatelé, pro které je zejména na desktopové verzi tlačítko Průzkumník příspěvků poměrně skryté a tak se často nedozví od svých oblíbených stránek nic, protože roky nebyli zvyklí přepínat se mezi dvojicí zobrazení a tak to nedělají ani nyní. V samotné mobilní aplikaci je tlačítko s ikonou raketky v dolním menu, ale i zde jej málo kdo používá. Facebook co se ekonomické stránky věci týká zřejmě ví co dělá, jelikož například při srovnání s Twitterem je ve zcela jiných číslech, ovšem poslední dobou se snaží tlačit nejen na majitele stránek, ale omezení, která se jich týkají začínají čím dál víc pociťovat i běžní uživatelé, pro které je stále těžší a těžší se dostat k zajímavému obsahu.

Samozřejmě se jedná prozatím pouze o test a uvidíme, zda a jak jej Facebook rozšíří na další krajiny. Nikdo prozatím neřekl jak dlouho má test trvat a ani není veřejnosti známo, jaké výsledky povedou k jakým krokům. Uvidíme tedy, co si na nás největší sociální siť na světě přichystá. Velmi zajímavý je také výběr krajin, jelikož pokud pomineme nadnárodní korporace a odečteme Slovensko, nedovedu si osobně představit místního prodejce nebo místní fast food v Bolívii, který si bude platit za to, aby se jeho příspěvky ukazovali zákazníkům a lidem, jenž stránku lajkují.

screen-shot-2017-10-18-at-9-44-15-pm-2

Dnes nejčtenější

.